Dijabetes kod mačaka: Kako ga prepoznati i liječiti?

Dijabetes kod mačaka sličan je dijabetesu tipa 2 kod ljudi: nivo šećera u krvi postaje visok jer mačiji insulin je, ili neefektivan ili ne proizvodi optimalne količine. Ukoliko se pravilno ne liječi, dijabetes može da postane opasan po život!

Kako prepoznati dijabetes?

Deblje mačke i mačke u srednjim godinama najpodložnije su dijabetesu, no ovo stanje može da se desi mački u gotovo bilo kom periodu života.

Ono na šta bi trebalo da obratite pažnju je sljedeće:

Povećan unos vode
Povećano uriniranje
Povećan apetit  ili smanjen apetit
Gubitak kilaže
Letargija
Povraćanje

Ako mačka koja pati od dijabetesa nije liječena, gotovo sigurno će prestati da jede i pije, dehidriraće i postati još više letargična. Najgori scenario su koma i smrt.

Kako liječiti dijabetes?

Prije svega, najvažnije je da mačku povedete kod veterinara ukoliko sumnjate na dijabetes. Do tada, obezbijedite dovoljno vode za svog ljubimca.

Veterinar postavlja dijagnozu i liječenje individualno za svaku mačku. Ukoliko mačka dođe kod veterinara u poodmakloj fazi dijabetesa, onda će se krenuti sa tretmanom unosa IV insulina, dok mačka ne počne da jede, te šećer u krvi dođe na normalan nivo.

Nakon toga, mačka se obično otpušta na kućno liječenje uz predloženu terapiju.

Veterinar preporučuje način na koji se daje insulin, a to je obično dva puta tokom dana. Insulin se unosi injekcijom.

Nakon nedjelje dana tretmana, mačka bi trebalo da ponovo posjeti veterinara, kako bi se prilagodila doza insulina koja se unosi.

Mačka tokom tretmana uzima hranu sa više proteina, hranu sa niskim karbohidratima, te se smanjuje kilaža ukoliko je riječ o debljoj mački.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *