Psi zapravo nemaju osjećaj krivice?

Internetom se već neko vrijeme šire simpatični video klipovi pasa koji nakon učinjenih “nedjela” gledaju u svoje vlasnike sa, čini se, osjećajem krivice. Ipak, ekspert za pse “Barnard” koledža Aleksandra Horovic ističe da se to i ne može smatrati osjećajem krivice.

U svom istraživanju iz 2009. godine, Horovic je sprovela test koji je uključivao pse i njihove vlasnike. Vlasnici su u sobi ostavljali ukusne kolačiće, ali su izdavali jasnu naredbu psima da je ne jedu. Nakon toga bi napustili prostoriju, a kada bi to uradili, Horovic je ili uklanjala kolačiće, ili ih davala psima.

Kada bi se vlasnici vratili, rečeno im je, bez obzira na istinu, da su njihovi psi ili pojeli, ili nijesu pojeli kolačić.  Ako bi vlasnicima čiji su psi stvarno pojeli kolačić rekla da su njihovi psi bili neposlušni, uslijedile bi osude, no izostao je pogled krivice. Ipak, psi koji nijesu pojeli kolačić su pokazivali izgled krivice dok su njihovi vlasnici vikali.

Jedno drugo istraživanje, sprovedeno 2012. godine, pokazalo je kako je pogled krivice zapravo način psa koji se kroz istoriju pokazao kao dobar način da se smanji intezitet konflikta između ljudi i pasa, te da su to psi kroz vjekove genetski stvorili ovaj “odbrambeni sistem”.

Džuli Heč, koja se bavi ponašanjem životinja na Gradskom univerzitetu u Njujorku ističe kako je njeno istraživanje pokazalo da, što su psi više u kazni, kod njih izaziva nagon da ponovo “izlude” vlasnika. Ona dodaje da često vikanje na pse može uticati na vezu psa i čovjeka.

Kako bi zadržali jaku vezu sa ljubimcima, Horovic ističe da vlasnici pasa treba da riješe problem tako što isključe iskušenje, te da svu obuću odlažu u plakarima, uklone hranu koju psi mogu dohvatiti, te zatvore kante od smeća.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.