Istraživanje pokazalo: Psi mogu da razumiju ljudske emocije!

Ako ste vlasnik psa, onda vam se vjerovatno desila situacija u kojoj vam je izgledalo kao da pas razumije vaše emocije. Članak objavljen na “Nacionalnoj geografiji” kaže kako ste vjerovatno i u pravu.

Istraživanje lista “Biology Letters” bavilo se emocionalnom vezom između čovjeka i njegovog najboljeg prijatelja.

“Nijesmo znali da li psi nekako mogu da, recimo, po izgledu lica otkriju da li je srećno lice pozitivno, a tužno negativno”, rekla je Natalia de Souza Albekurki, student eksperimentalne psihologije na Univerzitetu Sao Paulo.

Za istraživanje, De Souza Albekurki i njen tim su koristili 17 pasa koje su proveli kroz dvije runde eksperimenata.

U prvoj rundi, svaki pas je stavljen pred dva ekrana, sa slikama psa ili čovjeka sa srećnim ili ljutim izrazom lica. Fotografije su zatim uparene sa različitim zvukovima – lajanjem koje iskazuje zadovoljstvo i agresivnost. Kada su izloženi različitim fotografijama i zvukovima, na primjer srećnim izrazom lica i zadovoljnim lavežom, psi bi gledali duže u ekran nego u slučajevima kada lavež nije odgovarao licu.

Njihova pažnja pokazivala je da psi mogu da razumiju i prepoznaju emocije. Sa druge strane, neutralan zvuk je uslovio da psi izgube interes, pa su umjesto u ekran gledali oko sebe, što govori da su uspjeli da prepoznaju nedostatak emocije.

De Souza ističe kako je pseća sposobnost da se emocionalno poveže sa ljudima u njihovoj moždanoj sposobnosti.

“Psi su morali da izvuku informacije iz zvuka, a onda ih povežu sa informacijama iz fotografije, što je vrlo kompleksan psihološki proces”, kaže De Souza.

Ona dodaje i da je činjenica da psi i ljudi žive jedni uz druge već 30 hiljada godna uslovila da psi danas lakše prepoznaju potrebe i emocije vlasnika. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.