Naučnici riješili vječito pitanje: Ko je pametniji, psi ili mačke?

Da li su pametniji psi ili mačke? Ovo vječito pitanje zaintrigiralo je i istraživače sa Vanderbilt Univerztiteta, koji su odlučili da sprovedu istraživanje na ovu temu.

Predmet istraživanja bio je broj neurona u moždanom orteksu kod pasa, “male sive ćelije” povezane sa razmišljanjem, planiranjem i ponašanjem – faktorima koji se smatraju obilježjima inteligencije.

Istraživači su brojali neurone u mozgovima više mesoždera, uključujući pse i mačke. Ostale životinje koje su bile dio istražvanja su između ostalih i rakun, hijena, lav ili medvjed. Istraživanje je pokazalo da psi imaju značajno više neurona povezanih sa inteligencijom od mačaka.

“U ovoj studij smo bili fokusirani na upoređivanje raznih vrsta životinja, da bi vidjeli kako broj neurona u mozgu ima veze sa veličinom mozga. U istraživanje smo uključili i dvije najpopularnije životinje, pse i mačke”, rekla je profesorica psihologije i biologije Suzana Herkulano-Houzel, koja je i razvila sistem za mjerenje neurona.

Prema Herkulano-Houzel, psi imaju 530 miliona kortikalnih neurona, dok mačke imaju 250. Čovjek, na primjer, ima čak 16 milijardi neurona.

“Mislim da apsolutni broj neurona koje ima životinja, posebno u moždanom korteksu, prikazuje bogatstvo njihovog internog mentalnog stanja, i sposobnost da predvidi šta će se desiti u njihovom okruženju na osnovu prethodnih iskustava”.

“Naši rezultati pokazuju da psi imaju veću biološku sposobnost da izvedu kompleksnije stvari u životu od mačaka”, istakla je Herkulano-Houzel.

Ona je dodala i da je istraživanje pokazalo da, na primjer zlatni retriver, ima više neurona od hijena, lavova ili medvjeda, iako je mozak nekih od ovih predatora i do tri puta veći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.