Pet znakova da je pas dresirao vas!

Da li ste ikada imali osjećaj da ste vi, a ne vaš pas, istrenirani da pratite ritam koji zahtjeva svakodnevica? Cuko.me donosi vam pet znakova koji pokazuju da je vaš pas dresirao vas, umjesto vi njega!
1. Posvećujete premalo vremena sebi, dok za psa ne postoje granice

Ništa sem najbolje za mog psa. Odreći se luksuza za novo štene, kako bi njemu bilo bolje? Nije problem. Iako je pohvalno paziti svog cuka, granice moraju postojati.

Ako vaš pas dobija redovne tretmane noktiju i krzna, dok ste vi taj broj za sebe smanjili, ako vašem psu kupujete samo najbolje proizvode, odjeću, i vrhunsku hranu, onda je to znak da je pas vas istrenirao.

2. Slobodno vrijeme posvećujete psu

Vaš dnevni raspored obaveza se vrti oko psa. Kada imate slobodno vrijeme koje inače provodite sa porodicom i prijateljima, lokaciju birate po tome gdje može i vaš pas jer bez njega ne idete.

3. Vaš pas izdaje komande

Mislili ste da učite svog psa da ne grebe, grize ili skače po namještaju. Ipak, ako pas donese povodac kako bi ga izveli, ili ste spremni da pustite posao koji radite kako bi mazili psa koji je došao do vas, a to se češće dešava, onda je vas istrenirao pas.

4. Pas je šef kada spavate

Ako se probudite u toku noći, a pas spava sa vama u krevetu, te se nalazite na ivici, onda ste u problemu.

Ukoliko vam je žao da pomjerite svog psa, i tako vratite svoj prostor, psu dajete za pravo da tako nešto ponavlja iz noći u noć.

5. Morate da polako govorite riječi

Našli ste sebe u situaciji kada morate polako da govorite komande psu, iako ste u njegovoj blizini, i ne postoji razlog da vas jasno ne čuje.

Komande koje govorite na taj način kada želite da dozovete psa koji čini neku štetu, a ipak vam je žao da ga odvojite od „posla“, znak je da ste izgubili mjesto autoriteta i  „vođe čopora“.

Komentariši