Zašto mačke prate svoje vlasnike?

Mačke mogu biti vrlo privržene svom vlasniku. Neke mačke su psihički privrženije svom vlasniku od drugih, te iskazuju veću ljubav prema ljudima.

One vole da se čekšaju dok sjedimo, sjede u krilu, ili da leže preko nas dok spavamo. Druge mačke pak, vole da drže određenu distancu, pa će tako leći pored nas na krevetu, te biti u blizini, ali bez prevelikog kontakta.

Postoji i navika kod mačaka da u stopu prate svog vlasnika. Pa zbog čega to mačke rade?

Hrana

Neke mačke prate nas jer vole druženje, dok druge imaju svoje razloge za to, pa ponekad i dva. Većina vlasnika mačaka je primjetila da njihovi ljubimci budu uz njih kada se približi vrijeme za hranu.

Mačka će tada pratiti vlasnika u stopu, s obzirom da očekuje obrok.

Znatiželja

Često su naše mačke znatiželjne gdje to mi idemo, ili žele pristup prostorijama koje su im inače zabranjene.

Ako imate dvorište, ili idete u šetnju, povedite i vašu mačku sa sobom kako bi istraživala okolinu. Kada razvijete povjerenje, možete i pustiti mačku da vas prati, no to se ne preporučuje u gradovima, već na selu ili mjestu gdje nema previše predmeta i ljudi.

Traže pažnju

Mačke vlasnike često prate kada žele da dobiju pažnju. Uz praćenje, mačka će i mjaukati.

Pripitomljene mačke mjauču kako bi privukle pažnju ljudi, te traže od vas povratnu reakciju. Ako vas mjaukanje nervira, ignorištie svog ljubimca.

Sem ignorisanjem, zainteresujte mačku nekim predmetom ili igračkom, kako bi joj skrenuli misli sa vas.

Praćenje može da bude i znak nekih bolesti, pa ukoliko primjetite da se mačka tako ponaša van gore pomenutih razloga, savjetujemo da konsultujete veterinara, kako bi pregledali mačku i utvrdili da li zaista postoji neki problem.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.