Kad štene najčešće vrši nuždu?

Dovođenje šteneta  izaziva veliku radost u kući, no obaveze počinju bukvalno onog trenutka kada vaš novi drugar uđe u dom.

Štenci izuzev što vole da grizu predmete po kući, vrše i nuždu i to bez posebnog poštovanja prema vama i vašem prostoru. Maleni cuko će tako nuždu vršiti bukvalno svuda, dok će gledati da „posao“ obavlja nešto dalje od mjesta gdje mu je prostirka za spavanje.

Stručnjaci ističu da sa učenjem psa treba početi odmah, strpljivo i planski. Oni savjetuju da, ukoliko pas živi u kući, koristite trening pelene, koje možete postaviti i naučiti psa da tu vrši nuždu. Izvođenje šteneta vani da vrši nuždu nije pametna odluka prije nego primi sve vakcine, zbog rizika od bolesti i infekcija koje vladaju vani od ostalih životinja.

Kako naučiti psa?

Prije svega, bitni su pažnja i strpljenje. Kada maleni pas izvrši nuždu napolju, nagradite ga pohvalama i nagradnim kolačićima. Kao što su bitne nagrade, tako je bitno i da se suzdržite od kažnjavanja psa za vršenje nužde van prostora koji ste namijenili za to.

Takođe, znati kada je potrebno izvesti psa je vrlo važno. Cuko.me savjetuje da psa izvodite u sljedećim situacijama:

  • Kada se probudite
  • Prije nego što zaspete
  • Odmah nakon što je štene pojelo ili popilo mnogo vode
  • Kada se štene probudi iz odmora
  • Tokom i nakon fizičke aktivnosti

Cuko.me napominje da sa izvođenjem pasa ne počinjete prije konsultovanja sa veterinarom, jer je vakcinacija krucijalna u održavanju zdravlja ljubimaca.

Takođe, štenci uče već od drugog mjeseca, pa sve do poslije pola godine, pa imajte strpljenja jer učenje je proces.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.