Kako naučiti psa da ne grize obuću?

Pustili ste štene da grize obuću jer se zanimalo i izgledalo je simpatično? Nakon pola godine ili godinu, vaš pas grize i dozvoljene i nedozvoljene predmete? Da li je moguće zaustaviti ovu naviku kod psa, i kako?

Zlatno pravilo kod odgajanja šteneta je ujedno i prilično jednostavno: ne dozvolite da u periodu kada je štene radi ono što ne želite da radi kada poraste.

Sve što štene uradi u nedjeljama i mjesecima kada se formira, postaće mu navika i kada odraste. Navike koje stvori kao štene prenijeće kada bude veći, samostalniji i snažniji, pa je ispravljanje pogrešnih stvari mnogo teže.

Kako stati na kraj psu koji grize obuću?

Ukoliko ste pak propustili da dresirate psa, tačnije da mu pokažete šta može, a šta ne, onda treba početi sa uklanjanjem izazova. Psu je obuća izazov koji želi da savlada, pa se preporučuje da sklonite obuću van domašaja ljubimca.

Držite obuću u zatvorenom ormaru, visokim mjestima. Ne ostavljajte obuću po kući, na mjesta na kojim je pas može lako dohvatiti. Upozorite goste i porodicu da rade isto.

Postavite igračke po kući, kako bi pas mogao da grize nešto što je prihvatljivo.

Ako nađete psa kako grize obuću, suzdržite se od nagona da vičete ili fizički kaznite cuka. To može imati negativan uticaj na psa.

Umjesto vike i kažnjavanja, bez komentara i reakcije oduzmite komad obuće koji grize, i preusmjerite psa na igračke. Što više ovo ponavljate, uz nagradu za grickanje igračaka, to će pas više ići ka igračkama, a manje ka obući.

Svakog puta kada pas reaguje na pozitivan način, i vi ga nagradite, korak ste bliži ka cilju. Naviku je teško promijeniti, ali uz vrijeme i strpljenje, svakako je izvodljivo.

Komentariši