Osam skrivenih opasnosti koje vrebaju ljubimce u automobilu

Psi i mačke su članovi porodice i kao takvi nerijetko su i naši saputnici u automobilu. To sa sobom donosi i određene opasnosti po ljubimce, bilo da je riječ o dužem putovanju, ili jednostavne vožnje do parka.

Ako ste tip osobe koja voli da se vozi sa svojim cukom, obratite pažnju na potencijalne opasnosti koje vrebaju u vozilu.

Očistite vaše vozilo

Automobili nijesu uvijek čisti, pa prije nego li krenete u avanturu sa vašim ljubimcem, postarajte se da uklonite smeće iz vozila.

Žvakaće gume na primjer sadrže ksilitol koji je otrovan za pse. Ostaci čokolade, suvog grožđa takođe su toksični proizvodi.

Vrata

Vrata predstavljaju opasnost posebno ako su uz vas i vaša djeca. Psi i mačke ne mogu otvoriti vrata, ali ih ona mogu povrijediti.

Naime, klinci često ne obraćaju previše pažnje, pa tako će čim izađu iz automobila zalupiti vrata. Psi ili mačke će obično krenuti ka izlazu, pa vam je jasno kako čak i nerijetko nastaju lomovi kod ljubimaca.

Zbog toga se postarajte da vaša djeca budu oprezna, te da pažljivo zatvore vrata za sobom.

Pedale za gas i kočnicu

Pedale za gas i kočnicu ne predstavljaju opasnost samo po ljubimce, već i po vas. Pas koji se vozi u krilu može skočiti pod vaše noge, ometajući vašu kontrolu nad vozilom.

Obezbijedite ljubimce u kutijama za transport!

Prozori

Prozori predstavljaju opasnost posebno kada su otvoreni. Psi uživaju u mirisima okoline kada su prozori otvoreni, no opasnosti su brojne.

Pas tako može da vidi mačku, te da se istrgne iz vaših ruku i iskoči iz vozila. Tu su i prljavština, kamenčići i prašina koje mogu da oštete oči ljubimca čija je glava van automobila.

Pojasevi

Nije tajna da ljubimci, u ovom slučaju psi, vole da grizu. Nerijetko se desi da pregrizu i sigurnosne pojaseve, pa se savjetuje da pse držite u kutijama, kako bi izbjegli i ovu opasnost.

Motori

Motori parkiranih vozila su takođe opasni za ljubimce, posebno tokom zime. Mačke vole toplinu motora, koja može da se zadrži i nekoliko sati nakon gašenja vozila.

Ozbiljne opekotine, ali i smrt mogu nastati kada se motor ponovo pokrene. Zbog toga kucnite svoj automobil prije nego krenete, kako bi se postarali da se neka maca nije sakrila ispod vaše haube.

Airbag

U slučaju nesreće, na vašem vozilu će se otvoriti airbagovi. Oni, kao kod ljudi, mogu da izazovu povrede i kod ljubimaca. Zbog toga nije preporučljivo da ljubimce vozite na prednjim sjedištima.

Toplota

Iako ne predstavlja direktnu opasnost od automobila, vrućina je realna i dobro poznata opasnost.

Čak i kod parkiranih automobila tokom ne tako toplog dana, temperatura u unutrašnjosti vrlo brzo poraste, pa nikada ne ostavljajte ljubimce u vozilu.

Komentariši