Kako naučiti psa komandu “donesi”?

Igra u kojoj bacate lopticu vašem psu i on vam je donosi je predivna aktivnost koja dodatno osnažuje vezu između vlasnika i njegovog ljubimca. Ipak, psi nijesu rođeni naučeni da igraju ovu igru, pa vam Cuko donosi savjete kako da vašeg psa naučite ovu komandu koja se koristi tokom igre.
Zabava

Najvažnije pravilo kod učenja neke komande je da proces bude zabavan za psa. Nema smisla učiti psa komandu koju koristite za igru, ako u tome nema za njega zabave.

Proces učenja

Kod štenaca, dajte im da grizu stvar koju im bacate.  Ponudite psu više igračaka, po mogućnosti različitog tipa (igračke koje odskaču, sa zvukom…), te vidite koja mu je omiljena.

Uzmite, primjera radi, lopticu. Bacajte je i pričajte uzbuđeno sa ljubimcem. Ako pas pokaže interesovanje, bacite mu loptu, bez brige da li će vam je vratiti.

Pas može da je onjuši i vrati se, što znači da bi trebalo da pređete na drugu igračku. Ako ni za jednu ne pokaže interesovanje, nastavite igru kasnije. Od psa do psa zavisi kada će biti raspoložen za igru, i kada će pokazati interesovanje za neku igračku. Ipak, to se vremenom mora dogoditi, pa ukoliko ne uspijete iz prvog puta, budite strpljivi.

Kada se pas zainteresuje za igraču i kada počne da uzima igračku, bitno je naučiti ga kako da pusti igračku.  Najjednostavniji način je da stavite ruku ispod brade psa, držite poslasticu u ruci, te da pohvalite ljubimca kada ispusti lopticu i uzme poslasticu.

Uzmite igračku i ponavljajte proces. Kada počne da pušta loptu redovno, uključite komandu poput „pusti“.

Stajati iznad psa i govoriti mu da ostavi igračku bez ovog koraka jednostavno nema svrhe, jer vas ljubimac neće razumjeti.

Donošenje loptice

Kada naučite psa da uzme i da vam igračku, naredni korak je naučiti ga da je donese kada je bacite. Možete početi tako što ćete baciti lopticu par metara od sebe i reći psu da je donese. Ako to uradi pohvalite ga i brzo se sklonite par koraka od njega, kako bi došao do vas sa igračkom u ustima.

Postepeno povećajte daljinu bacanja loptice. U proces učenja možete uključiti i drugu osobu, sa kojom bi se dodavali lopticom, i nagradite vašeg ljubimca kada dođe po nju, kako bi zadržali interesovanje cuka.

 

 

Komentariši