Kako naučiti psa da prihvati druge pse i druge životinje?

Cuko.me je već pisao o tome kako naučiti psa da prihvati nepoznate ljude, a ovog puta donosimo vam savjete kako naučiti svog ljubimca da prihvati druge pse, a i druge životinje.

Ako imate jednog psa, naučiti ga da prihvati druge pse je veoma važna stvar.

Prije svega, trebalo bi da organizujete „sastanke“ sa drugim psima, ili da povedete ljubimca u igrališta za pse, koja postoje u razvijenim državama svijeta. Proces učenja je najbolje započeti kada je pas mlađi.

Ljubimca ne vodite dok ne primi sve vakcine, te budite prisutni kod inicijalnog sustreta sa drugim štencima ili starijim psima, kako ne bi bio ugrožen od strane većih ili starijih pasa.

Ako ima problem sa starijim psima, potrudite se da mu nađete drugare približne dobi, u kontrolisanom okruženju, kako bi ljubimac stekao potrebno samopouzdanje. Kada pas stekne samopouzdanje i nauči da prihvata druge ljubimce dok je štene, nećete imati probleme sa njegovim druženjem u odrasloj dobi, kada se nađete u parku sa drugim psima.

Socijalizacija psa sa drugim životinjama

Ako će vaš pas biti u društvu drugih životinja, poput mačaka, konja, zečeva i slično, princip je isti kao i kod socijalizacije sa drugim psima.

Počnite rano i trudite se da ohrabrite mirno ponašanje, dok svakako ne treba da pozitivno reagujete na lajanje ili jurnjavu za drugim životinjama.

Ako se pas plaši većih životinja, poput konja, budite na distanci na kojoj će se cuko osjećati sigurno, te ga nagradite za dobro ponašanje poslasticom.

Zapamtite da svako iskustvo mora biti pozitivno, te da ne želite da svom psu pružite traumu ili strah kod novih situacija. Budite strpljivi i idite postepeno. Ukoliko ljubimac u mladoj dobi ne prihvati druge životinje, pokušajte kada bude stariji.

Komentariši