Šest savjeta kako spriječiti dijabetes kod mačaka

Dijabetes je opasno i vrlo često stanje kod mačaka, koje predstavlja opasnost po život naših ljubimaca. Srećom, postoje načini kojim kod većine rasa mačaka možete spriječiti ovo stanje.
Težina

Prije svega, pazite na težinu vaše mačke. Kao kod dijabetesa tipa 2 kod ljudi, najčešći uzrok dijatebesa kod mačaka je gojaznost.

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da je čak 58 procenata mačaka gojazno ili ima višak kilograma. To je veliki broj „dijabetes bombi“, ističu stručnjaci.

Iako nekim buckaste mačke djeluju simpatično, opasnost od dijabetesa i drugih bolesti je mnogo ozbiljnija. Ukoliko volite da dajete poslastice svom ljubimcu, poput kolačića, onda se postarajte da redukujete dnevne obroke.

Pravilna ishrana

Mačke traže visoko proteinsku hranu, sa malo ugljenih hidrata. Mnogi veterinari saglasni su da je najbolja ishrana za mačke u konzervama, jer sadrži sve što mački treba.

Savjetujte se sa svojim veterinarom, kako bi formirali pravilnu ishranu i količinu hrane na dnevnom nivou.

Vježba

Ne samo da drži kilažu na optimalnom nivou, već vježba smanjuje stres, pa se potrudite da se svakog dana igrate sa svojim ljubimcem.

Pored pomaganja u održavanju zdravstvenog statusa, bolje ćete se povezati sa vašim ljubimcem, što je dodatni plus kod vježbanja.

Redovni pregledi

Iako mačke ne uživaju kada idu kod veterinara, što znači da ni za vas to nije najprijatnije iskustvo, redovni pregledi mogu spasiti život vašeg ljubimca.

Pregledom ćete znati da li mačka dobija ili gubi na kilaži, prepoznati potencijalne probleme i reagovati na vrijeme. Sem što ćete se lakše izboriti sa mogućim bolestima, redovni pregledi znače i manje eventualnih troškova kod liječenja, s obzirom da rano otkrivene bolesti i problemi, pa i dijabetes, brže se liječe kada se otkriju u ranoj fazi.

Provjera krvi i urina

Godišnji testovi krvi i urina su takođe preporučljivi, iako mačka nema istoriju dijabetesa ili drugih bolesti.

Korišćenje steroida svedite na minimum

Iako neke hronične bolesti, poput alergija, astme ili zapaljenja se liječe steroidima, ovi ljekovi su poznati po smanjenju uticaja insulina na mačkino tijelo.

To ne znači naravno da ne koristite ovu vrstu medikamenata, jer mogu spasiti život ljubimca. Ipak, ako je vaša mačka gojazna ili ima višak kilograma, korišćenje steroida dogovorite sa veterinarom, kako bi pratili njihov unos, kao i krv i urin kod mačke.

Mačiji dijabetes je stanje koje se može lako spriječiti, a u tome imate najveću ulogu vi. Ovih šest savjeta pomoći će vam da rizik od dijabetesa svedete na minimum.

Komentariši