Kako naučiti psa da pliva?

Jedna od najboljih stvari u vezi ljeta je ta što se možete rashladiti u obližnjem bazenu, rijeci ili jezeru. A pravi doživljaj tek počinje kada povedete svog psa sa sobom. Ohrabrite svog cuka da pliva sa vama, ali je prije toga potrebno da ga naučite osnovama plivanja.
Sigurnost je na prvom mjestu

Ne očekujte od vašeg psa da, samo zato što je pas, zna da pliva. Neke rase, kao što su na primjer buldozi, ne mogu uopšte da plivaju i potonuće ukoliko ih ne obezbjedite spravama za plutanje koje će ih održavati na površini vode.

Prve korake u plivanju sa psom počnite na nekom tihom mjestu na rijeci, jer previše buke i gužve će dekocentrisati psa. Pas treba da bude na povocu, za slučaj da upadne u nevolju ili  kako ne bi otplivao predaleko. Povodac ne skidajte sve dok pas ne bude sposoban da pliva bez vaše asistencije i dok ne nauči da pliva nazad ka vama.

Nikad, ali nikad, ni na jedan minut ne skidajte pogled sa vašeg psa dok je u vodi! Takođe, nikad ga ne ubacujte nasilno u vodu, misleći da mu je u prirodi da se sam snađe da pliva. Na taj način ćete ga samo istraumirati i on nikad više neće htjeti da priđe nekoj vodenoj površini.

Počnite polako

Kada učite psa da pliva, najbolje je da počnete u nekom plićaku, gdje možete da hodate pored svog psa. Ukoliko je potrebno stavite mu prsluk za plutanje, a povodac obavezno i koračajte polako kroz vodu, kako bi navikli vašeg psa da mu šape budu pokvašene.

Ako vaš pas nerado ulazi u vodu, iskoristite njegovu omiljenu igračku ili poslasticu da ga namamite da uđe sa vama. Obraćajte se vašem cuku pozitivnim i ohrabrujućim tonom, stalno koristeći pohvale. Polako ulazite sve dublje u vodu dok pas ne počne da ,,vesla” svojim prednjim šapama. Kada se to desi, podvucite svoju ruku ispod stomaka vašeg cuka, kako bi mu bili podrška dok uči da pliva svojim šapama. Potrudite se da pas koristi jednako i prednje i zadnje šape kako se ne bi prebrzo umorio.

Nastavite da pridržavate vašeg psa sve dok ne počne samostalno da pliva koristeći se sa sva četiri uda. Ako nekom trenutku pas počne da paniči, sklonite ga odmah u plićak dok ga ne smirite.

Ritual nakon plivanja

Kada završite lekciju, polako izađite sa psom iz vode, pokazujući mu pravi i bezbjedan način izlaska iz rijeke, bazena ili jezera, kako bi on kasnije sam znao da to uradi. Istuširajte psa svježom vodom kako bi ste njegovu dlaku isprali od hemijskih supstanci iz bazena, ili od algi ukoliko je bio u jezerskoj ili riječnoj vodi.

Na kraju, pohvalite vašeg psa i riječima i maženjem, a možete ga čak nagraditi poslasticom. Na ovaj način će pas plivanje doživjeti kao zabavnu i pozitivnu aktivnost.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.