Da li psi mogu imati najbolje drugare među drugim psima?

O odnosu pasa prema ljudima, Cuko.me je već ranije pisao. Ipak, da li ste se ikada pitali da li vaš ljubimac može imati najboljeg drugara među drugim psima? Veterinar Valijani Sung, inače vlasnik nekoliko pasa, odlučio je da istraži ovu temu.

Sung prije svega navodi odnos njegovog šteneta i starijeg psa. Štene je kako je vrijeme prolazilo sve više imitiralo starijeg psa, dok je primijećen i njegov poseban govor tijela kada je štene išlo u igru sa ostalim psima, sa kojim je provodio vrijeme.

Psi, ističe Sung, poput ljudi često se druže sa istim psima, te ih definitivno prepoznaju. Studija je otkrila da životinje koje žive u prirodi razvijaju socijalne odnose sa drugim članovima čopora ili krda.

Prisustvo najboljeg drugara smanjuje stres i povećava nivo uživanja i sigurnosti ljubimca u grupi. Ljubimci su tada tolerantniji u odnosu na ljubimce koji se tek priključuju grupi.

Kako znati da pas ima najboljeg drugara?

Psi koji imaju najboljeg drugara teže ka tome da budu što bliže toj životinji. Ignorišu druge pse i provode više vremena sa svojim najboljim prijateljem.

Cuko će tako sa svojim drugarom dijeliti igračke, krevet, vodu, kao i prostor koji smatra svojim. U nekim slučajevima pas je spreman da dijeli i hranu, iako to nije previše često.

Psi će imati najbolje prijatelje i ako ne dijele stvari, pa je vrijeme provedeno sa jednim psom najbolji dokaz da je riječ o velikom prijateljstvu.

Psi takođe mogu da imaju najbolje prijatelje i među drugim vrstama, pa su česti slučajevi kada su psi najbolji drugari sa mačkama ili zečevima, ali i ljudima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.