Kako naučiti psa da ne grize vaše stvari?

Sigurno vam se desio sljedeći scenario: taman kad ste krenuli da obujete svoj omiljeni par patika, shvatate da je jedna potpuno izgrižena i uništena. Ako više ne možete da izbrojite koliko je pari obuće stradalo krivicom vašeg psa, u nastavku pročitajte savjete kako da korigujete ovo njegovo neželjeno ponašanje.
1. Budite oprezni

Sa štenetom se morate ponašati isto onako kako biste se ponašali prema ljudskoj bebi. Morate ga uvijek držati na oku kako biste ga zaštitili od njegove sopstvene radoznalosti i nedostatka iskustva.

2. Držite situaciju pod kontrolom

Ako morate da ostavite svog psa samog na kraći ili duži period tokom dana, pobrinite se da on ostane zatvoren u sigurnom prostoru. Štenad često počinju da grickaju i žvaću stvari kada su sami i kada im je dosadno, što ih često može dovesti u nevolju ili opasnost od povrede kada im je dopušteno da lutaju po kući bez nadzora. U prostoru u kome ćete ostaviti psa ne treba da budu stvari koje on može da grize, osim naravno njegovih igračaka.

3. Ostavite svoj miris

Protrljate igračku ili kost za žvakanje između vaših ruku kako biste ostavili svoj miris na njima, odnosto nešto da vas  vaš pas zapamti. Izbjegavajte emotivne rastanke, kako biste spriječili nastanak anksioznosti kod psa, što može rezultirati time da pas cvili, laje ili se ponaša destruktivno. Na taj način možete da izbjegnete i neželjeno grickanje i žvakanje stvari u stanu.

4. Ključ je u prevenciji

Morate skloniti sve stvari podalje od usta vašeg psa. Čak i stvari za koje mislite da su van domašaja, uporni psi mogu dohvatiti. Dakle, sklonite apsolutno sve što vaš pas može da ošteti i sve što može da šteti njemu: hrana, dječije igračke, novac, nakit, plastične kese, odjeća i obuća. Posebno van domašaja vašeg psa treba da bude ulazak u kupatilo, jer ne želite da se vratite kući i zateknete toalet papir svuda, a da ne pričamo o hemikalijama koje držite u toaletu,a koje su  opasne za pse.

5. Pametno birajte igračke za vašeg psa

Mnoge plišane igračke za pse sadrže djeliće koji mogu lako da spadnu i time predstavljaju opasnost od gušenja za psa. Zbog toga treba da birate igračke koje su bezbjedne za vašeg cuka.

6. Disciplina

Štenci se moraju rano naučiti da ne smiju da žvaću sve što im se da. Međutim, morate držati sve van njihovog domašaja do onog doba kada oni postanu dovoljno mentalno i emocionalno zreli da mogu da razumiju tu lekciju.

7. Korigujte ponašanje i preusmjerite ga na nešto drugo

Ako zateknete psa da žvaće nedozvoljeni predmet, ispravite to ponašanje uz strogo ,,Ne”. Odmah nakon toga bi trebalo da psu usmjerite pažnju na neki drugi predmet koji može da žvaće kao što je igračka ili kost.

8. Ne dajte svom psu stare cipele ili čarape da ih žvaće

Na taj način ga nesvjesno učite da je prihvatljivo da grize cipele i čarape, pa ćete jednog dana naći uništen par svojih omiljenih cipela. Zapamtite, vaš pas ne može da razlikuje nove i stare cipele, odnosno koje su za njega i igru, a koje su mu zabranjene.

9. Vježbajte sa njim

Razbacajte nekoliko predmeta i igračku za žvakanje ispred vašeg psa, dovodeći ga u iskušenje. Cilj ove vježbe je da pas nauči da ignoriše stvari koje ne smije da grize. Neka se vaš pas igra, a vi se pretvarajte da ne obraćate pažnju na njega, dok ga zapravo cijelo vrijeme posmatrate. Ako krene da ustima uzme zabranjeni predmet, strogo (ali ne glasno) ga opomenite uz riječ ,,Ne” i dajte mu igračku koja je namijenjena za žvakanje.

Ako vam se učini da pas počinje da shvata lekciju, ostavite ga samog sa tim istim stvarima i igračkom za žvakanje (ne duže od 30 sekundi). Odmah se vratite u prostoriju gdje je pas i ako ga uhvatite da grize stvar koja mu je zabranjena, opet ga opomenite, ponovo mu dajući igračku koju može da žvaće. Ponavljanje ovje vježbe će naučiti vašeg psa da smije da gricka samo igračku, pa čak i onda kada ga ostavite samog.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.