Da li psi mogu piti mlijeko?

Kada zamislite nekog ljubimca kako pije mlijeko, onda vam vjerovatno prvo na pamet padne neko slatko mače koje zadovoljno pije iz činijice. Ipak ljudi i psima daju mlijeko, no da li je to dobro za njih?

“Većina pasa može piti kravlje ili kozje mlijeko, no sa druge strane, neki psi mogu biti alegrični na laktozu”, kaže Stefani Lif, veterinarka i vlasnica “Pure Paws Veterinary Care”.

Heder Brausa, doktorka na Životinjskom medicinskom centru Njujorka, ističe kako je pogrešno vjerovati da psi, s obzirom da piju majčino mlijeko, treba da piju i kravlje ili kozje mlijeko.

“Štenci konzumiraju majčino mlijeko, i postoji mogućnost da konzumiraju i mlijeko od drugih životinja. Međutim, razlika je svakako u sastavu mlijeka, kao i činjenici da se organizam mijenja iz najmlađih dana i dana kada se pas formira”.

Psi mogu da postanu netolerantni prema laktozi. Simptomi su slični kao i kod ljudi. To, ističe Brausa, može da se manifestuje kao crvenilo, svrab, iritacija kože, ali i povraćanje i dijarea.

Kravlje mlijeko sadrži oko četiri odsto više mliječnog šećera od psećeg. Štenci posjeduju enzim laktoze, koji pomaže u varenju. Ipak, kada pas napuni šest sedmica, taj enzim se gubi, pa i mogućnost da se razloži višak.

Ako vaš pas popije mlijeko, a govorimo o starijem psu, može mu biti potrebno nešto duže da ga svari. Pas bi trebao da svari mlijeko za oko 12 sati.

Psu se može davati mlijeko ako ga konzumira od najranijih dana, te ako je štene ostalo bez majke. Stariji pas pak ne bi smio da konzumira više od 0.25L mlijeka dnevno, a ako pokazuje neke od gore navedenih simptoma, treba prestati sa tom praksom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.