Kako natjerati starijeg psa da prihvati štene?

Proces prihvatanja šteneta od strane starijeg psa često je težak zadatak. Ljubimci koji su duže vrijeme u domu mogu postati agresivni. Cuko.me donosi vam nekoliko najčešćih problema sa kojim se možete susresti u procesu dovođenja novog ljubimca u dom, kao i savjete kako da proces prođe što bezbolnije.
Ljubomora

Ljubomora starijeg psa prema štenetu je poznat fenomen vlasnicima koji su se odlučili na ovaj korak. Pas koji je duže vrijeme u vašoj kući osjećaće kako pružate više ljubavi i pažnje novom ljubimcu, posebno jer će biti potrebno više vremena da dresirate vašeg novog psa.

Ono što možete da uradite jeste da svom starijem psu pružite više pažnje nego inače, kako bi se privikao na novu situaciju. Dajte mu tako više nagradnih keksića, pohvalite ga češće i trudite se da ostvarite što više fizičkog kontakta. Pokažite svom cuku da novi ljubimac nije tu kako bi preoteo vašu ljubav.

Teritorijalnost

Psi su teritorijalna stvorenja, i dolazak novog psa na teritoriju drugog cuka može dovesti do borbi. Vaš stariji pas će tako zanemariti ono što ste ga učili, i pokušaće da “povrati” svoju dominaciju prostorom. Ne kažnjavajte previše svog psa. Odlučno “NE” bi trebalo da bude dovoljno.

Vaš stariji pas traži vrijeme da se privikne i može biti nesiguran. Ako unaprijed planirate da dovedete štene, uzmite neki peškir i potrudite se da miris šteneta ostane na peškiru. Taj peškir ostavite kada se vratite kući, kako bi ga vaš pas namirisao. Tako će dolazak novog ljubimca biti mnogo lakši, s obzirom da će vaš raniji pas prepoznati miris.

Agresivnost

Čak i socijalizovani stariji psi mogu postati agresivni prema štencima. Razlog za to je činjenica da kao odrasli, nemaju energiju i entuzijazam štenaca.

Gurkanje, režanje i lagani ujedi način su kojim stariji pas pokazuje svoj autoritet i ispravlja ponašanje mlađeg drugara. Ovo ponašanje je apsolutno normalno i ne treba ga ispravljati.

Ipak, nije pametno ostaviti štene samo kod kuće sa vašim starijim psom. Štene možda neće shvatiti poruku koju šalje stariji pas, što bi moglo da dovede do veće borbe i ozbiljnijih povreda.

 

Komentariši