Gasovi kod pasa: Kada je riječ o problemu?

Da li ste se ikada mazili sa vašim cukom, a onda čuli čudne zvukove u njegovom stomaku? Gasovi kod pasa izazivaju neugodne situacije, koje se često završe „pražnjenjem“ kompletne prostorije u kojoj se ljubimac nalazi.

„Gasovi su normalan dio digestivnog procesa. Kada čujete zvukove u stomaku, riječ je o gasovima i tečnostima. To su zvukovi poput onih u limenci soka, a zvuče drugačije samo zato što se nalaze u unutrašnjosti psa. Psi gasove izbaciju kao i ljudi“, kaže Trejsi Džensen, veterinarka iz „Velington veterinarske bolnice“ u Koloradu.

Šta je normalno, a šta ne?

Manje „komešanje“ u stomaku psa, podrigivanje i puštanje gasova su normalni za većinu pasa, no pretjerana pojava je signal  problema.

„Pretjeran volumen ili miris su znakovi abnormalnosti. Ako dodate tome čestu ili vezanu pojavu, onda je moguće riječ o nekoliko stanja i potrebno je konsultovati veterinara“, kaže Džensen.

Razlozi za ovakvu pojavu može biti u lošoj ishrani.

Dijagnoza abnormalnog gasa kod pasa

Ako vašeg psa muče gasovi, veterinar će sprovesti niz testova, što uključuje i uzorak stolice. Zbog toga bi, iako prilično neugodno, bilo dobro da veterinaru donesete svjež uzorak stolice, kao i vrstu i sastojke hrane koju dajete svom psu.

Ukoliko nije riječ o nekom ozbiljnijem problemu, veterinar će vam prepisati probiotike ili savjetovati promjenu ishrane.

Neke rase pasa su podložnije gasovima od drugih zbog svoje konstitucije. Bokseri, buldozi, mopsevi i ostali psi ravne glave gutaju vazduh dok jedu, što dovodi do više gasova u digestivnom traktu. To dovodi do više gasova i neugodnijih situacija.

Kako zaustaviti i pomoći psu kod gasova?

Kod pasa sa ravnim licem, kod kojih su gasovi izraženiji, važno je da im obezbijedite kvalitetnu hranu koja se brzo vari. Tu su i probiotici koje možete dati psu uz saglasnost veterinara.

Postoje i posebne činije za hranu koje su napravljene za pse ravnog lica, kako bi unosili manje vazduha i bolje žvakali hranu.

Dodavanje malo vode u hrani dovešće do toga da pas ne „usisa“ hranu, već da je sporije pojede, što automatski znači i manji unos vazduha u organizam.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.