Dobre stvari dolaze u malim pakovanjima: Top deset malih rasa pasa

Svakako da su mali psi preslatki, neki od njih izgledaju kao prave maze. Međutim, iako su tako mali, nemaju baš svi psi krotku narav. Kao i ljudi, i psi imaju različite ličnosti. Tako da, prije nego što izaberete novog malog prijatelja, proučite listu Cukovih top deset favorita među malim psima.
10. Skaj terijer

Ovo nije najidealniji pas za vas ukoliko imate i mačku kod kuće. Osim tog animoziteta prema mačkama, skaj terijer je idealan porodični kućni ljubimac. Odlično se slaže sa ljudima.

9. Pekinezer

Ovaj mali, bjesomučni pas je vjeran pratilac. Međutim zbog pomalo agresivne prirode nije preporučljiv za porodice sa drugim ljubimcima i malom djecom. Osim toga, njegovo gusto krzno zahtijeva dodatnu njegu.

8. Jazavičar

Vjerovali ili ne, jazavičari su savršeni psi čuvari, a uzgajani su da otjeraju štetočine. Jazavičar je vrlo vezan za vlasnika i porodicu, ali može biti agresivan prema nepoznatoj djeci. Odvažni, avanturistički nastrojeni i znatiželjni jazavičari vole da kopaju, njuškaju i love.

7. Bišon

Malecni bišon se odlično slaže sa drugim životinjama, a i sa djecom. Prepoznatljiv je po svom pufnastom krznu. Bišoni su prekrasna rasa, koja brzo uči i idealni su porodični psi.

6. Ši cu

Iako se ne linja, ši cu zahtijeva svakodnevnu njegu krzna. Ova rasa, poznata i kao mini lav je idealan porodični pas, druželjubiv i super se slaže sa drugim stvorenjima.

5. Maltezer

Idealan pas za sve one koji su skloni alergijama, jer se ne linja, maltezer je druželjubiv i dobro se slaže sa drugim psima. Ono što maltezer ne voli jeste da ga ostavljate samog, jer je njegova rasa uzgajana da budu pratioci.

4. Džek rasel terijer

Ne birajte ovu rasu ako tražite mirnog psa koji po cijeli dan uživa u maženju. Džek rasel je aktivna pasmina, koja voli da skače po namještaju, trči uokolo pucajući od energije. Međutim, uz pravilan trening, moguće ga je smiriti.

3. Boston terijer

Sjajan porodični pas, bostonski terijer se odlično slaže sa djecom. Još jedan plus je to što ne zahtijeva posebnu njegu. Budite pažljivi, jer voli da žvaće kućne predmete, te mu obezbijedite dovoljno igračaka za grickanje.

2. Čivava

Iako je mala, čivava može imati itekako prijeku narav, pa itekako može biti glasna i zahtjevna. Ali prije nego što kažete ne, treba da znate da su čivave izuzetno privržene i odane.

1. Pomeranac

Pomeranci su izuzetno simpatični, ljupki i nježni psi. Ali ponekad mogu biti bučni, baš kao i djeca. Zapravo, ako želite pomeranca, treba da znate da se odlično uklapaju u sredinu u kojoj ima djece.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *