Mitovi o linjanju pasa: Da li vjerujete u njih?

 Vjerovatno ste kod svog ljubimca primijetili da već počinje da se linja i odbacuje zimsko krzno. Na taj način se postepeno oslobađa prostor za rast ljetnjeg krzna, kako bi se regulisala tjelesna temperatura u toplijim mjesecima. 

Međutim, u svijetu vlasnika ovih četvoronoških čupavaca često vladaju zablude o tome zašto i kako se krzno kod pasa mijenja, pa je Cuko za vas razbio te mitove.

Mit broj 1: Svi ljubimci odbacuju istu količinu krzna

U kojoj količini će se vaš pas linjati zavisi od mnogo faktora, kao što su njegova rasa, starost i opšte zdravstveno stanje. Osim toga, veliki uticaj ima i pitanje gdje vaš cuko živi: u kući ili van nje.

Psi koji većinu svog vremena provode u kući će se manje linjati od onih koji obožavaju da provode svoje vrijeme napolje. Razlog leži u tome što je kod pasa koji su u kući u nešto većoj mjeri regulisana temperatura tijela.

Mit broj 2: Ljubimci se linjaju zbog promjene temperature

To što se psi više linjaju tokom proljeća se ne dešava samo zbog veće temperature, već i zbog toga što postaju sve izloženiji dnevnoj sunčevoj svjetlosti.  Naravno da grijanje u kući utiče na termoregulaciju i linjanje psa, ali razlika u dnevnoj svjetlosti ima mnogo veći uticaj.

Kako dani postaju sve duži, može se primijetiti pojačano linjanje kod pasa, pogotovo kod onih koji većinu vremena provode vani. To se dešava zbog variranja hormona melatonina, kojeg luči pinealna žlijezda usljed promjene koncentracije sunčeve svjetlosti.

Mit broj 3: Brijanje je najbolji način da se riješite linjanja

Ako vam se ovo čini kao dobro rješenje, Cuko vas uvjerava da to neće  pomoći u smanjenju same količine dlaka koje opadaju, već će ih samo skratiti. Sa druge strane, ovaj metod može dovesti do alopecije. U tom slučaju će krznu biti potrebno duže vremena da se ponovo poraste i pritom može postati tanje i nalik slami, a samim tim će biti izloženo vanjskim uticajima više nego što bi trebalo.

Komentariši