Deset savjeta za dresiranje starijeg psa

Mišljenje da je nemoguće naučiti starijeg psa komandama i trikovima je u brojnim slučajevima opovrgnuto. Stručnjaci ističu da uz pravilan trening i strpljenje, stariji pas može naučiti isto ono što i štene. Veliki broj starijih pasa u skloništima biva uspavan zbog ovog pogrešnog mišljenja, a Cuko.me vam donosi deset savjeta za dresiranje starijeg psa.

Nagrade su odličan način da naučite psa novim trikovima. Koristite kolačiće, verbalnu pohvalu i maženje kako bi nagradili pozitivno ponašanje. Kada je pas poslušao komandu, umirio se i opušten je, onda ga nagradite. Uradite to odmah, kako bi pas znao zašto je nagrađen.

Nikada ne udarajte psa. Fizičko nasilje nije odgovor na loše ponašanje psa. Ne samo da je bolno za psa, već dovodi do loših navika i generalno pogoršava situaciju.

Počnite sa osnovnim komandama, kao što bi radili sa štenetom. Tako starijeg cuka prvo naučite da sjedne, dođe i legne.

Budite uporni i ponavljajte vježbe svakodnevno. Koristite jednu metodu treninga kako ne bi zbunili psa. Ako pas ne reaguje na komandu, primjera radi, „sjedi“, onda ne insistirajte, već je ponovite kasnije. Kada je usvoji, nagradite ga kolačićem.

Budite mirni. Miran i odlučan vlasnik smanjuje anksioznost i strah kod mnogih pasa, što olakšava komunikaciju i čini je efektivnijom.

Kod dresure starijih pasa bitno je da cijela porodica bude posvećena. Posvećenost je bitna kada učite poslušnosti psa. Tako, ako se vi trudite, a neki član porodice pusti psa da „divlja“, vrijeme koje ste uložili biće protraćeno.

Planirajte vrijeme, i posvetite dresuri 15 minuta dnevno. Stariji pas duže drži pažnju od šteneta i uživaće u vremenu koje provodite sa njim.

Budite aktivni. Vježbajte sa energičnijim psom kako bi smanjili njegovu potrebu da trči oko kuće ili dvorišta i pravi nered.

Šetajte psa. To je odličan način da pas ostane aktivan i da ga držite stimulisanog. Budite vi vođa koristeći kratak povodac. Počnite sa kraćim šetnjama, dok se pas ne privikne na povodac.

Za kraj, savjet je i da psa prijavite na časove ponašanja. Taj sistem je razvijeniji u ostalim državama Evrope i SAD, gdje možete provesti vrijeme uz stručno lice, ali i druge vlasnike pasa, što olakšava sam proces učenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.