Kako mačka pokušava da vas iznervira?

Mačke su fascinantna, ali često i bića koja mogu da nas frustriraju. One pokazuju razne emocije i ponašanja koja laički gledano često djeluju prilično čudno. Nekada se vlasnicima mačaka čini da one kao da hoće namjerno da ih iznerviraju. Cuko.me donosi vam pet čestih poteza mačaka koji će dovesti do toga da se zapitate pa zašto to rade?
Ruše stvari sa stola

Mačka voli da ruši stvari sa stola? Ovo ponašanje često „šeta“ od smiješnog do izluđujućeg, a postoji nekoliko razloga zašto mačka to radi. Može biti da je riječ o igri, ali i znatiželji – šta ako šapama gurnem ovu čašu?
To je sjajan način da mačka privuče vašu pažnju. Ona zna da ćete dotrčati kada čujete buku. Ipak, ne brinite, postoji više načina da obezbijedite zabavu svom ljubimcu, o čemu je Cuko.me već pisao u svojim tekstovima posvećenim mačkama.

Zadnjica u vaše lice

Postoji više načina komunikacije,a za mačku, njena zadnjica u vaše lice je jedan od njih. Ovo ponašanje je generalno prijateljski govor tijela, koji traži vašu pažnju i potvrdu vaše povezanosti. Ovo ponašanje bi definitivno trebalo da shvatite kao kompliment, iako izgleda prilično čudno.

Udara zadnjim nogama

Vjerovatno ste ostali šokirani ako vas je mačka udarila svojim zadnjim nogama. Kod nekih mačaka, to je znak da žele igru. Ipak, ako je intezitet udarca veći, moguće je da mačka pokazuje i defanzivne znake, tačnije želi da prestanete sa tim što radite, ili jednostavno poručuje da se ne osjeća ugodno u datoj situaciji.

Krade stvari

Postoji nekoliko razloga zašto mačka „krade“ stvari. Prije svega, to je dobar način da pridobije vašu pažnju. Drugo, možda se samo igra, a u blizini nema predmeta koji inače koristi za igru. Treće i posljednje, mačka možda zna da je predmet koji uzima zabranjen, pa će tako moći da uživa u njemu bez vašeg miješanja.

Sklupča se u mali prostor

Nije tajna da mačke vole da se sklupčaju u malene kutije. Riječ je o instinktivnom ponašanju koje vodi porijeklo od predaka današnje mačke kako bi se pazili većih predatora. Izbor lokacije varira, no mačke preferiraju visoka mjesta. Iako mačije spavanje kada se pruži svom dužinom po krevetu znači da se osjeća prijatno, sklupčana pozicija ne znači da joj nije ugodno. To je moguće samo omiljena pozicija, ili trenutna pozicija koja odgovara vašoj ljubimici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.