Cuko savjetuje: Kako da novogodišnje praznike provedete bez stresa za vas i vašeg ljubimca?

Stakleni ukrasi, hrana, slatkiši i ostale stvari koje prate novogodišnje praznike predstavljaju opasnost po zdravlje ljubimaca. Cuko vam savjetuje kako da vaš dom učinite sigurnim za vašeg psa, te da eliminišete opasnost i uživate u danima odmora.
Osigurajte kantu za smeće i pazite čime hranite psa

Meso, masna hrana, otpaci i čokolada predstavljaju potencijalne opasnosti koje vrebaju na stolovima ili u kanti za smeće. Ukoliko vaš ljubimac pojede nešto od navedenog, onda je velika vjerovatnoća da ćete Novu godinu provesti kod veterinara, što svakako nije dobro ni za vašeg ljubimca, ni za vas.

Takođe, praznici su povod za posjete prijatelja i rodbine, koji nerijetko žele da nagrade vašeg cuka poslasticama, što svakako nije preporučljivo.

„Nemojte da ohrabrujete goste da hrane vašeg psa hranom koju vi konzumirate. Time možete dovesti do povraćanja, dijareje ili čak nekih po život opasnih stanja“, kaže Kristen Levin, stručnjak za ishranu i život ljubimaca.

Jelka

„Morala sam da svog labrador retrivera izbacim iz kuće kako bi je spriječila da napada jelku“, kaže Erin Madri o iskustvo sa svojom ljubimicom Grejsi.

Jelku možete zaštititi ogradom za djecu, ili ukrasiti samo gornji dio jelke, kako cuko ne bi napadao ukrase.

Kolači su primamljivi, a psi ne mogu da odole!

„Naš prvi pas, jazavičar Libhen, jeo je sve na šta naiđe. Tako je jednog Božića moja supruga ostavila tortu sa limunom na stolu da se ohladi, kao i par pita. Kada se vratila, jedan dio je falio, a maleni Libhen je našao način da se domogne stola i pojeo cijelu pitu“, priča Erni Sloun svoje iskustvo, te dodaje:

„Izgledao je kao piton koji je progutao svinju. Srećom, izvukao se iz ovog incidenta bez posljedica“.

Ova priča još jedan je dokaz da hranu nikako ne treba ostavljati na mjesta na koje psi mogu da ih dohvate, s obzirom da velika količina šećera može da dovede čak i do smrti ljubimca.

Putovanja i pauze

Ukoliko je putovanje dio vaših novogodišnjih planova, pravite redovne pauze, kako bi pas vršio nuždu.

„Nijesmo mislili da se to ikada može desiti, ali naš pas je dobio infekciju urinarnog trakta jer nijesmo pravili dovoljno pauza tokom puta za vršenje nužde“, iskustvo je Kristen i njenog cuka Čilija.

_

Sigurna zona

„Psi su stvorenja koja „robuju“ navikama, i kada se rutina promijeni, kada ljudi dolaze u njihov prostor, ljubimci doživljavaju stres“, dodaje Kristen.

Andrea Arden, koja se bavi dresurom pasa, ističe da je poželjno stvoriti sigurnu zonu za psa, gdje se može na miru odmarati.

Zbog toga, ona ističe da psa kod glasnijeg razgovora treba odvojiti, te shvatiti da tim činom ne kažnjavate psa, već mu pomažete da pronađe svoj mir.

Imate vašu priču o praznicima ili svoju rutinu? Pošaljite nam priču na kontakt@cuko.me a mi ćemo je rado objaviti i podijeliti sa našim čitaocima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *