Cuko otkriva: Zašto vas pas svuda prati?

Svako ko ima ovog krznenog prijatelja već zna kako su psi skloni da često prate svoje vlasnike i posmatraju svaki njihov pokret. Za to postoji nekoliko naučnih objašnjenja, zavisno od psa i individualne situacije.

Bilo da smatrate vašeg psa umiljatim zbog tog postupka ili vam je dosadilo da stalno pazite da se ne sapletete o njega, ovi razlozi će vam pomoći da razumijete vašeg psa i u skladu sa tim da pronađete rješenje za njegovo ponašanje. Cuko vam predstavlja četiri razloga zbog kojih se vaš pas ne odvaja od vas.

1. Zbližavanje

Štenci žele da ostave svoj trag na svoje nove vlasnike, te ih zato prate u stopu. Ovaj period zbližavanja kod štenadi traje od tri do 12 nedjelja.

2. Pojačanje

Drugi razlog zašto vas pas prati može biti taj što je vaša povezanost vremenom postala jača. Na primjer, ako pas nauči da dobre stvari kao što su igra, poslastica, maženje, hrana dolaze od određene osobe, onda je velika vjerovatnoća da će pas stalno pratiti tu osobu.

3. Rasa

Neke rase, posebno one koje su vijekovima uzgajane da rade sa ljudima, mogu da razviju osobinu ,,velcro psa”, odnosno psa koji se uvijek drže uz vlasnika.

4. Druženje

Ovo je možda najočigledniji razlog zbog kojeg vas vaš pas svuda prati- prosto voli vaše društvo. Tokom procesa pripitomljavanja prirodna selekcija je tako oblikovala pse da postanu čovjekovi prijatelji. Pripitomljeni psi su danas povezani sa ljudima na sličan način kao što su i ljudske bebe povezane sa odraslim ljudima.

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.