Pet savjeta kako da produžite život vaše mačke

Istraživanja su pokazala da mačke u prosjeku žive 15 godina, no njihov životni vijek varira od 10 do 20 godina. Na dužinu života mačaka utiče i čovjek, tačnije način na koji se brinemo o našim ljubimcima.

Cuko vam donosi pet jednostavnih savjeta kojim možete produžiti život svojih starijih mačaka.

Redovni pregledi

Kada vaša mačka uđe u poznije godine, redovan pregled kod veterinara ne bi smjeli da propustite. Veterinar predlažu da se mačka godišnje dva puta vodi na pregled.

Ukoliko vaša starija mačka ima neke probleme sa zdravljem, onda bi pregledi trebalo da budu i češći. Pregled može otkriti brojne probleme, poput dentalnih bolesti, artritisa, bolesti srca, bubrega i slično.

Pratite ponašanje mačke

Kada mačka “uđe u godine”, njeno ponašanje bi trebalo da pomno pratite. Promjene u ponašanju mogu biti simptomi bolesti. Unos hrane i vode takođe treba pratiti.

Veterinari ističu da pratitie i vrijeme koje mačka provede spavajući, a promjene u karakteru takođe mogu biti signali bolesti, poput gubitka vida ili sluha.

Prilagodite prostor mački

Starije mačke se teže kreću, posebno ako pate od artritisa ili drugih bolesti koje utiču na kretanje mačaka. To znači da bi trebali prilagoditi prostor u vašem domu mački. Obezbijedite improvizovane rampe ili pomagala mačkama kako bi im olakšali penjanje na kauč ili krevet.

Prilagodite hranu

Promjene godina zahtjevaju i promjene u ishrani. Posavjetujte se sa veterinarom i prilagodite hranu mački koja je starija.

Starije mačke se manje kreću, pa lakše dobiju na kilaži. Zbog toga je bitno da se na pravilan način redukuje unos kalorija.

Krevet je bitan

Ne zaboravite – odmor je izuzetno bitan! Prilagodite krevet mački, stavite peškire ili ćebad. Postoje čak i specijalni ortopedski kreveti za starije mačke.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *