Cuko otkriva: Da li su mješanci zdraviji od rasnih pasa?

Da li ste ikada čuli u društvu priču da su mješanci zdraviji psi od rasnih pasa? Cuko.me otkriva da li je riječ o mitu, ili je pak istina!

Ukoliko pitate nekog vlasnika mješanca da li misli da je njegov ljubimac zdraviji od rasnog psa, odgovor će uglavnom biti „da“. Razlog za to obično se pronalazi u genetici, no isto tako, uzgajivač ili vlasnik rasnog psa tvrdiće za svog psa da je zdraviji, zbog genetskih testova, istorije i testiranja temperamenta i nasljednih bolesti.

Nauka pak nije decidna, i ne postoje istraživanja koja bi potvrdila ni jedno ni drugo mišljenje. Ipak, mišljenje veterinara jeste da su mješanci nešto zdraviji od rasnih pasa. Američki veterinar sa 16 godina iskustva ističe da je praksa pokazala kako su mješanci zdraviji i otprniji, te da žive duže od rasnih pasa.

Mješanci imaju manje nasljednih bolesti poput kancera, ili problema sa leđima.

Rasni psi imaju manji genetski diverzitet od mješanaca. To nije uvijek loša stvar, ukoliko je odgajivač osigurao da psi nemaju genetske bolesti. Zbog toga je bitno znati istoriju rase, kao i prethodnike šteneta koje uzimate.

Popularnije rase često imaju više problema od manje popularnih, zbog potrebe da se stvaraju nova legla, što smanjuje kontrolu genetskih bolesti. Tako su psi poput labradora ili zlatnog retrivera podložniji nasljednim bolestima, upravo zbog svoje popularnosti.

Tu su i mopsevi, buldozi i ostale rase sa kratkom njuškom.

Savjet je da pse, ukoliko ne želite da udomite, kupite od provjerenih odgajivača.  Ipak, Cuko vas ohrabruje da posjetite azil, te da udomite psa, jer tim spasavate život nekom psu, a sebi obezbijeđujete prijatelja za cijeli život. Takođe, i u azilima ima rasnih pasa, ukoliko mješanci nijesu dio vašeg plana.

Komentariši