Cuko objašnjava: Pet krucijalnih koraka za sve nove vlasnike ljubimaca

Ukoliko planirate da nabavite kućnog ljubimca, a nemate prijašnjeg iskustva, pravilna priprema može umnogome olakšati proces privikavanja novog stanara na vaš dom, ali i vaš kontakt sa ljubimcem.

Krsten Kolins, stručnjak za ponašanje pasa, ističe pet koraka koje bi trebalo da preduzmete ukoliko želite da budete uspješni kao vlasnik ljubimca.

1. Pripremite vaš dom

Psi i mačke na primjer vole da istraže kompletan prostor u kom žive i to na više načina – njuškanjem, lizanjem, skakanjem, pa i grickanjem i grebanjem. Zbog toga je, ističe Kolinsova, bitno da se prostor u kom će boraviti ljubimci pripremi.

Hemikalije, obuća, i sitnije stvari koje vaš ljubimac može da dohvati bi trebalo ukloniti i staviti van njihovog domašaja. Obezbijedite im dovoljno igračaka, kako bi pronalazili zanimaciju.

2. Napravite pravilan raspored

Ako želite da se vaš ljubimac postigne željeno ponašanje, onda mu morate stvoriti raspored koji odgovara i njima i vama. Ljubimci su po tome slični djeci. Treba im rutina, a nju je najlakše formirati kada vaš ljubimac tek dođe u dom.

Evo šta bi trebalo da sadrži taj raspored:

  • Odlazak na vršenje nužde
  • Vrijeme za igru i šetnju
  • Vrijeme za hranu
3. Izaberite pravilnu ishranu

Kreirati pravilnu ishranu je vitalan dio u procesu učenja pasa, kao i održavanja njihovog zdravlja. Razne rase pasa imaju različite potrebe kada je u pitanju hrana i količina koju unose.

Ako nabavite starijeg ljubimca, ili vaš ljubimac “uđe u godine”, onda bi trebali da se posavjetujete sa veterinarom, jer je potrebno promjeniti nutritivne vrijednosti sa godinama.

4. Trening

Budite uporni sa treningom i učenjem pasa. “Ne treba vikati na pse i fizički ih kažnjavati. Postavite sebe kao vođu, i nagradite vašeg ljubimca kada uradi nešto dobro. Takođe, kada je riječ i o najjednostavnijim stvarima, insistirajte da ih vaš ljubimac uradi na pravi način”, kaže Kolins.

Ako udomite psa, može doći do anksioznosti, pa budite strpljivi. Igrajte se sa ljubimcem, dajte mu vremena, i vrijeme koje provodi izolovan će se smanjiti. Počnite sa igrom od prvog dana i pokažite mu razumijevanje.

5. Veterinar mora biti vaš broj 1

Veterinar mora biti vaš prvi oslonac u bilo kakvim problemima sa ljubimcem. Ako vam treba savjet o ljubimcu, njegovoj ishrani, ponašanju – pitajte veterinara.

Veterinari imaju znanje i iskustvo, i zaista brinu o dobrobiti životinja. Izbor pravog veterinara je vrlo bitan, a pregledi moraju biti redovni. Kolins ističe da ljubimac barem jednom godišnje mora posjetiti veterinara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *