Sedam razloga zašto morate obožavati mačke

Osobe čiji su dio života mačke često govore o ljubavi koju dobijaju od strane svojih dlakavih drugara, kao i sreći i radosti koju im pružaju. Mačke su uz pse svakako najčešći ljubimci, a Rita Rajmers, analitičarka ponašanja, te njen kolega Karlo Sirakusa, sa Univerziteta Pensilvanija objašnjavaju zašto bi trebali da obožavate mačke.

Mačke nas uče toleranciji

“Mačke nas uče da volimo i poštujemo druge zbog onoga kakvi jesu, iako njhovo ponašanje i stav ne možemo da promijenimo”, kaže Sirakusa. Mačke su po prirodi nezavisne, i neće se mijenjati samo da bi ugodile ljudima.

“Mačke predstavljaju diskretno i nježno prisustvo u našem životu. Vole igru, ali i tišinu i mir”, dodaje Sirakusa.

Mačke su najbolja pomoć kod spavanja

Ugasiti telefon, isključiti se sa interneta, i odmoriti mozak. Mačka će vam i u tome pomoći. “Ako imate mačku u kući, onda imate prirodnu pomoć kod spavanja. Mačke predu, a to pomaže ljudima kod spavanja, nešto poput uspavanke”, ističe Rajmers.

Ona dodaje da predenje slično utiče i kod ljudi i kod mačića – pružajući osjećaj sigurnosti, topline i ljubavi.

Mačke pokreću ekonomiju

Ako volite mačke, onda morate i da potrošite na njih. Kolačići, hrana, igračke, veterinari… Sve to košta, a tim pokrećete i pomažete ekonomiju svoje zemlje. U Americi je, na primjer, tokom 2017. godine na ljubimce potrošeno čak 69.36 milijardi dolara!

Mačke su prirodna čuda

Leonardo da Vinči rekao je da su “najmanje mačke umjetično djelo”. Sirakusa ističe da mačka sa sobom donosi nešto što materijalne stvari ne mogu.

“Mačke su mekane, posjeduju jedinstven šarm i pojavu, bilo da se radi o gracioznom hodu, skakanju po predmetima ili mrdanju repa. One su takođe slične svojim divljim precima, pa unose komad prirode i divljine u naše domove”.

Ne treba im šetač

Pas uvijek zahtjeva pažnju, ma koliko star i dresiran bio. Psa svakodnevno morate šetati, dok kod mačke to nije slučaj, pa tako ako je nevrijeme napolju, nema potrebe da izlazite u šetnju.

Dobar način za počinjanje razgovora

Mačke su odličan način da započnete konverzaciju sa ljudima. Svakodnevno na internetu kruže snimci mačaka u zanimljivim i smiješnim situacijama, a svakako je da ćete i sami imati veliki broj zanimljivih priča o vašoj mački.

Mace često čine stvari “na svoju ruku”,  a to se nerijetko završava na urnebesan način, pa ćete pored dobre zabave imati i odličnu priču.

Mačke pomažu zdravlju ljudi

Na kraju, možda uz ljubav i sreću koju nam pružaju i najvažnija stvar kod vlasnika mačaka. Svaki vlasnik, saglasni su Rajmersova i Sirakusa, mora priznati da mačke pozitivno utiču na zdravlje.

“Maženje mačke oslobađa oksitocin hemikalije koje čine da se dobro osjećamo. Mačke spuštaju krvni pritisak i jednostavno nas čine srećnim”.

Mačke takođe donose komfor i mir u naše sve “brže” živote. Smanjenje stresa pomaže u smanjenju rizika od srčanog udara, zaključuje Rajmer.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.