10 rasa pasa koje su loš izbor za porodice sa djecom

Ukoliko imate djecu i planirate da nabavite psa, treba dobro da razmislite prije nego što donesete konačnu odluku. Naravno pas je idealan drugar i sjajno utiče na razvoj djeteta, ali nije baš svaka rasa pogodna za mališane. Cuko vam predstavlja rase pasa koje treba izbjegavati. Sa druge strane, to ne znači da se njihovo ponašanje ne može prilagoditi pravilnom dresurom.
Akita inu

Iako nas je nasmijano lice ovog psa osvojilo zahvaljujući popularnom filmu Hačiko, akite nijesu baš toliko bezopasne. Ljudi koje oni ne poznaju teško zadobijaju njihovo povjerenje, a ne vole ni djecu nepoznatih ljudi. Osim toga, odrasle akite su često agresivne prema drugim životinjama, pogotovo psima. Ne biste svoje dijete voljeli da povjerite psu koji ima ovakvu narav, zar ne?

Dalmatinac

Dalmatinci su veliki, snažni i hiperaktivni psi. Iako su socijalizovani i naviknuti na pažnju djece, ipak ih ne treba ostaviti same sa djecom. Dalmatincima je potrebno dosta treninga kako bi ih bilo moguće kontrolisati.

Ruski patuljasti pas

Ovi psi su veoma odani, ali i veoma osjetljivi. Ako imate veliku porodicu, sa puno djece i buke u domu, ruskom patuljastom psu se to neće dopasti. Ruskog patuljastog psa će buka lako uplašiti i učiniti ga agresivnim.

Doberman

Dobermani se često smatraju dobrim izborom za porodice sa djecom, jer su dobri zaštitinici. Međutim, treba znati da uz zaštitnički karakter dolazi i jaka potreba za dominacijom. Stoga je veoma važno naučiti dobermana da su mu i djeca vlasnici, koje oni treba da čuvaju, ali i poštuju. Takva dresura je dug i zahtjevan proces.

Haski

Ako namjeravate da nabavite haskija, time ćete pored svog djeteta, dobiti još jedno. Haskiji su vrlo energični, razigrani i aktivni psi, kojima je potrebno puno pažnje i dugih šetnji. Iako ovi psi nijesu agresivni prema ljudima, ipak ih nije dobro ostaviti bez nadzora sa djecom. Haskije je potrebno naučiti da izraze svoje emocije umjereno, kako ne bi dijete u svoj svojoj igri gurnuli ili skočili na njega.

Basenji

Reklo bi se da je basenji idealan pas: nema neugodan miris i vrlo je tih. Sa druge strane to je veoma inteligentan i previše radoznao pas kojeg je teško kontrolisati. Eksperti kažu da basenji mogu savršeno dobro da razumiju svaku komandu koju im vlasnik kaže, ali da će sami da odluče da li će je poslušati ili ne. Osim toga, basenji su najbolji bjegunci – ništa ih neće zaustaviti u namjeri da pobjegnu. Ako nemate dovoljno vremena da pazite i na djecu i na basenjija, najbolje bi bilo da izaberete neku drugu rasu.

Alabai

Alabai ili srednjeazijski ovčari izgledaju kao veliki bijeli medvedi. Ovi snažni psi su odlični zaštitnici, ali vole da budu dominantni. Zato bi ga trebalo dresirati za život u kući  gdje se zna precizna hijerarhija. 

Čivava

Čivave su najmanji psi. Oni su svjesni svoje veličine, pa se vrlo lako mogu uplašiti od djece. Za malu djecu čivava ipak nije dobar izbor. Razlog leži u činjenici da djeca čivavu mogu zamijeniti sa nekom igračkom, te se tako ophoditi prema psu, što nikako ne smijete dozvoliti. A same čivave se nekad ponašaju kao djeca – vrlo su privrženi svojim vlasnicima, pa mogu biti vrlo ljubomorni, ako neko krade njihovu pažnju.

Pekinezer

Najistaknutija osobina pekinezera je samopouzdanje i mišljenje da se cijeli svijet vrti oko njega. Zato mnogi predstavnici ove rase ne vole glasnu djecu, djecu koja ih diraju ili pokušavaju da ih zagrle. Pekinezer ne može da podnese ovakvo ponašanje, te ako nije dobro ukroćen, neće se dvoumiti da pokaže zube.

Korgi

Stručnjaci za korgije kažu da su poput malih ovčara koji misle da su veliki. Mladi mužjaci korgija nekad mogu biti vrlo agresivni nakon što shvate šta smiju, a šta ne. Potrebno je dosta truda i vremena da se njihovo ponašanje promijeni. Zbog toga se ova rasa ne preporučuje porodicama sa djecom niti ljudima koji ne mogu da budu strogi.

Komentariši