Zašto mačke grizu kada ih mazimo?

Nježno mazite vašu mačku, a ona odjednom krene da grize vašu ruku? Ovaj scenario je vrlo čest kada govorimo o mačkama, što ostavlja vlasnike sa logičnim pitanjem “zašto me mačka grize”?

Mačka obično neće ugristi svog vlasnika previše jako, no svakako je ujed prilikom maženja neprijatna situacija za svakog vlasnika.

Veterinarka Liz Stelou, koja je stručnjak za ponašanje ljubimaca, ističe da ne postoji precizno i naučno potkrijepljeno objašnjenje zašto mačke ujedaju kada ih mazimo. Ona pak ističe nekoliko razloga zašto može da dođe do grickanja.

“Kada mačka blago ugrize dok je mazite to nije znak ljubavi, već češće znak da je dosta sa vašom pažnjom. Ako nastavite interakciju, mačka će agresivnije ugristi, kako bi vam još jednom pokazala da je vrijeme da prestanete”.

Mačke tako mogu da prihvate i uživaju u vašem maženju neko vrijeme, ali i da se same češkaju uz vas.

“Mačka će doći uz vašu nogu ili tijelo i početi da se češka. To nije uvijek znak da vi treba da uzmete ljubimca i počnete da ga mazite. Nekada je bolje ostaviti mačku da sama “odradi posao”, umjesto da je vi češkate”, ističe Stelou.

Ona dodaje i da neke mačke jednostavno ne vole da se maze, pa će radije sjesti na vaše krilo i uživati u miru bez vašeg češkanja ili maženja.

Takođe, Stelou ističe i da mačke grizu kada ih mazimo na mjestima na kojim to i ne vole, poput stomaka ili područja oko repa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *