Ugodno i korisno: Evo na koje načine ljudima pomaže šetnja pasa

Šetanje psa samo 30 minuta na dan smanjuje rizik od srčanih bolesti, smanjuje stres i naravno, povećava našu fizičku spremu. Šetnja pasa pomaže i u drugim poljima ljudskog zdravlja, a Cuko.me vam donosi prednosti koje vi dobijate šetnjom vašeg psa.

Prije svega, valja istaći da je redovna šetnja preporučena od strane svih veterinara, s obzirom da utiče pozitivno na zdravlje vašeg psa, smanjuje mogućnost gojenja, te pozitivno i psihički utiče na ljubimce.

Ono što ljudi dobijaju od šetnje svojih ljubimaca je svakako fizička aktivnost. Psi smanjuju i stres, jer šetnja i vrijeme sa psom aktiviraju oksitocin, hormon koji smanjuje nivo kortizola, koji je hormon stresa.

Šetnja psa tako poboljšava i “duh i tijelo” čovjeka.

Gojaznost je jedan od problema današnjeg čovječanstva, a redovna šetnja pasa je dio riješenja koje preporučuju i medicinski radnici.

Prema istraživanju iz Amerike, vjerovatnoća da će osoba patiti od gojaznosti je značajno manja kod osoba koje imaju ljubimce, u odnosu na one koje nemaju.

Razmišljajte i o zdravlju vašeg psa, jer njegova šetnja zavisi od vaše, pa tako možete pomoći i sebi, ali i svom ljubimcu.

Šetnja psa je odlična i za socijalni život, jer se u parkovima i dvorištima upoznaju novi ljudi, koji takođe imaju ljubimce.

Cuko će vas odvojiti i od kompjutera i sjedenja, što će dodatno pomoći vašem zdravlju.

Mozak i srce će vam takođe zahvaljivati na redovnoj šetnji. Istraživači “Univerziteta Britanska Kolumbija” otkrili su da redovna šetnja povećava nivo hipokampusa, dijela mozga koji kontroliše pamćenje.

Psi će takođe imati mentalne koristi, jer će šetnjom smanjiti želju za kopanjem ili grickanjem namještaja.

Srce je organ koji takođe ima koristi od šetnje, jer pored smanjenog stresa, zdrav vazduh i fizička aktivnost pomažu u radu ovog vitalnog organa.

Zato, ako razmišljate da li treba redovno da šetate vašeg psa, sjetite se da ne pomažete samo njemu, već i sebi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *