Pet mitova o ponašanju mačaka kojim ne bi trebalo da vjerujete

Mačke su izuzetno popularni kućni ljubimci, a istraživanje u Americi je pokazalo da je u tamošnjim domovima više mačaka nego pasa. Uprkos svojoj popularnosti, mačke su pričično misteriozne, te ih ljudi mnogo teže razumiju neko pse.

Pogrešnom razumijevanju mačaka doprinose i brojni mitovi koji “kruže” oko mačaka,a Cuko.me vam donosi pet najčešćih mitova o ponašanju ovih životinja kojim nikako ne bi trebalo da vjerujete.

Mit 1: Mačke ne vole druge mačke

Mnogi vlasnici mačaka znaju da ovo nije istina. Naprotiv, većina njih uživa u društvu drugih mačaka.

Udruženja koja spasavaju životinje ističu da spasene mačke često udome zajedno, ukoliko su pronađene u paru.

Mit 2: Problemi sa kutijom sa pijeskom se ne mogu riješiti

Stručnjaci predlažu da probleme sa kutijom sa pijeskom i mačijim odnosom prema tom predmetu riješite uz nadzor veterinara.

Kažnjavanje je svakako pogrešna odluka, posebno ako je riječ o fizičkoj kazni.

Mačke ne koriste kutiju zbog stresa, nelagode, ali i medicinskih razloga. Zbog toga je važno da se posavjetujete sa veterinarom, isključite eventualne bolesti, i krenete sa procesom učenja mačke na kutiju sa pijeskom.

Mit 3: Mačke polude kada su kod veterinara

Veterinari jednostavno ističu da iz iskustva ova konstatacija “ne pije vodu”.  Mnoge klinike, posebno u Evropi i Americi, imaju specijalne prostorije za mačke, koje su prilagođene kako bi im boravak u ambulanti bio ugodniji.

Redovni pregledi su obavezni, pa ovom mitu nikako ne treba vjerovati.

Mit 4: Mačke grebu jer su ljute i zle

Mačka može da “poludi” i ogrebe vas ako osjeća nelagodu, poput maženja koje joj nije ugodno. Takođe, i medicinski problemi mogu da uzrokuju bol koji se manifestuje grebanjem. Tu su i način na koji se igrate sa mačkom, pa tako grubo igranje šalje mački pogrešne signale.

Mit 5: Mačke zabavljaju same sebe i ne treba im vrijeme za igru

Ovo je apsolutno netačno. Mačke obožavaju da se igrate sa njima, Odvojite nekoliko puta dnevno po par minuta za igru sa vašom mačkom.

Neke rase vole i šetnju na povocu, pa probajte i tu zajedničku aktivnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.