Osam strahova kod mačaka

Mačke su senzitivna bića koja, iako nekada djeluju svojeglavo, ipak stavljaju čovjekovu ljubav na prvo mjesto. Evolucija mačaka, posebno onih pripitomljenih, učinila je i da mačke stvore određene strahove, a Cuko vam donosi listu od osam najvećih strahova kod mačaka.

Prije svega, bitno je da znate kada je mačka preplašena. U pomoć nam stiže Ingrid Johanson, sertifikovani stručnjak za ponašanje mačaka iz Džordžije.

“Samouvjerena mačka će šetati kroz sredinu prostorije, sa repom izuzetno visoko podignutim. Ponašaće se kao da je vlasnik prostora”.

“Mačka koja je napeta, i u strahu, šetaće ivicama sobe. Može pokazivati i agresivno ponašanje, ali se i povlačiti”, kaže Johanson.

Ona ističe i osam najčešćih razloga koji stvaraju strah kod mačke.

Stranci – osobe koje su mački nepoznate, koje prvi put vidi, mogu učiniti da se ona povuče.

Novi ljubimci – kao i stranci i novi ljubimci su nešto na šta mačka nije navikla, i što može shvatiti kao ugrožavanje njene pozicije.

Nepoznati objekti u kući

Iznenađenje i iznenadna igra – mačke ne vole naglu promjenu raspoloženja, posebno ako ih iznenadite i iskočite ispred nje.

Glasni zvukovi

Otvoren prostor – mačke ne vole da se izlažu, jer su zadržale gen predatora, koji čini da uvijek teže ka nekom zaklonu.

Napuštanje doma

Kazna – Fizičko kažnjavanje i udaranje su “najbolji” način da izgubite povjerenje mačke. Mačke jednostavno ne trpe fizičke napade, te se preporučuje da, ako već morate, mačku kaznite ignorisanjem ili odlučnim NE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.