Cuko otkriva: Zašto mačke vole kartonske kutije?

Mačke su misteriozna bića čije ponašanje je često zbunjujuće i za stručnjake. Postoje pak činjenice koje su opšte poznate, poput veze mačaka i kartonskih kutija.

Zašto mačke vole da uskaču u kutije odgovorili su američki naučnici, prenosi “MSN News”.

Razlog zbog kog mačke više vole kutiju od, na primjer, igračaka koje u nju stoje je činjenica da žele da istraže nešto novo, kaže doktorica Mikel Delgado, ekspert za ponašanje mačaka.

Mačke su, kaže Delgado, prirodno znatiželjne i to ih navodi da pokušaju da shvate svrhu nekog predmeta. Kutije su i tople, a dobro je poznato da mačke vole toplotu. Karton je na primjer odličan izolator, a pružža i sigurnost.

Matthew McCarthy piše kako su mačke ujedno grabljivci i plijen, no prije svega je bitno zaštititi sebe. Kutije im nude tu sigurnost, jer omogućavaju lakši bijeg u slučaju opasnosti.

Ukoliko želite da pustite mačku da se igra u kartonu, u tome nema ništa loše, ali prije toga uklonite materijale koji bi mogli povrijediti ljubimca, poput spajalica ili ljepljive trake.

Idealno bi bilo da u kartonsku kutiju stavite i neku prostirku ili ćebe, kako bi mački bilo ugodnije. Takođe, kada je u kartonu, ona je u svom sigurnom prostoru, pa se trudite da je ne uznemiravat u odmoru.

Komentariši