Cuko otkriva: Zašto mačke mjauču tokom noći?

Da li vam se nekad desilo da vas mačka probudi u sred noći? Ako se pitate zašto mačka to radi baš kad zaspete i kako takvom ponašanju stati na kraj, Cuko je tu da ponudi rješenje.

Prvo treba otkriti uzrok mjaukanja kako biste najlakše mogli da riješite taj problem kod vašeg ljubimca. Poznato je da mačke spavaju dugo tokom dana, ali sljedeći razlozi će je natjerati da mjauče tokom noći:

  • ako ste se nedavno preselili, moguće je da mačka mjauče jer joj nedostaje stari dom,
  • mačetu je dosadno i želi da se igrate sa njim,
  • glad i žeđ takođe mogu biti razlog za ponoćno ,,alarmiranje” ,
  • ukoliko pati od demencije, starija mačka će mjaukati jer je zbunjena,
  • nova okolina može uplašiti tek usvojeno mače, pa će ono zbog toga mjaukati,
  • tek usvojena starija mačka će mjaukati ukoliko joj  fali stara okolina ili neka druga mačka,
  • mačka će mjaukati, jer može biti uznemirena zbog nečeg što se dešava vani.
Kako riješiti problem?

Prije svega, povedite mačku kod veterinara kako biste otklonili sve sumnje da je razlog mjaukanja vaše mačke zdravstvene prirode. Neke mačke su sklone bolestima bubrega, što takođe može biti uzrok mjaukanja.

Ako je mačka neaktivna tokom dana, potrudite se da je zabavite i obezbijedite joj ,,trening” kako bi se umorila prije odlaska u krevet. Ukoliko ste se tek preselili, potrudite se da mače što manje osjeti promjenu, koja može biti okidač za uznemirenost: držite se već ustaljenog rasporeda kad je ishrana u pitanju i izdvojite više vremena da joj pružite ljubav i pažnju.

Prije odlaska na spavanje, sipajte mački svježu vodu i hranu, kako bi bila sita tokom noći. A ako je ipak muči nešto što se dešava napolju, prosto zatvorite prozore i navucite zavjese.

Tek udomljeno mače se može osjetiti usamljenim, te nađite način da mu pokažete pažnju i ljubav, kao i sigurnost. Možete premjestiti njegovu prostirku kod vašeg kreveta, kako bi se ono osjetilo još sigurnije u vašoj blizini.

Komentariši