Cuko otkriva: Kako da zaustavite sukob između mačaka?

Kada u domu imate više mačaka nekad nije lako održati mir i sklad između njih. Srećom, postoje načini da zaustavite svađu između mačaka i prije nego što počne.

Prvi korak ka zaustavljanju sukoba između vaših mezimica jeste da saznate šta je uzrok borbe. U divljini su mačke snažno povezane sa svojom majkom i bliskim srodnicima. Međutim, kad su samostalne, vole da se osame.

Ako jedna mačka ugrozi teritoriju koju druga mačka smatra svojom, može doći do sukoba. Mnoge svađe počinju time što  mačka brani ono što smatra svojim vlasništvom, bila to osoba, teritorija ili igračka.

Može se desiti da su se mačke ranije slagale, ali da je sukob nastao kao posljedica nekog traumatičnog događaja.

Znakovi da se mačke ne slažu mogu biti očigledni, kao što je siktanje, a možete primijetiti i kako jedna mačka napušta prostoriju kad druga ulazi. Na taj način se poniznija i pokorenija mačka povlači, kako bi izbjegla sukob.

Kad započne sukob između mačaka, vaši prvi potezi će najverovatnije biti vikanje, pljeskanje rukama ili ćete posegnuti za vodom kako biste uplašili mačke. Na taj način ćete samo pogoršati situaciju.

Umjesto toga, trebalo bi i vi da budete smireni. Uzmite predmet poput velikog kartona koji ćete umetnuti između mačaka. Na taj način ćete stvoriti tananu, ali neprobojnu barijeru između mačaka.

Držite mačke razdvojenima, sve dok se ne smire. Ne dozvolite mačkama da ulaze u borbu, jer će se svakom sljedećom svađom veza između njih samo pogoršati.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *