Ministarstvo: Poslali smo lošu poruku Evropi, nema institucionalne odgovornosti

Kabinet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odgovorio je na pitanje Cuko.me u vezi sa monstruoznim ubistvom mečke u Beranama.

Iz Ministarstva ističu da odgovornost za ubistvo mečke ide direktnim izvršiocima, te da ne postoji institucionalna odgovornost.

“Korisnik lovišta, shodno Zakonu o divljači i lovstvu vrši poslove čuvanja lovišta i druge poslove zaštite u skladu sa propisima i obezbjeđuje stalnu kontrolu nad stanjem u sredini gdje divljač  egzistira i obavještavaju nadležni državni organ o nedozvoljenim radnjama. U konkretnom slučaju, korisnik lovišta ne može snositi odgovornost jer je o ovom slučaju obavjestio policiju, lovnog inspektora, komunalnu policiju i angažovao lovočuvarsku službu, da spriječe ne samo izvršenje djela nego i da saniraju sve moguće posljedice djela, ali nažalost sve to je ostalo bez uspjeha jer je izvršen odstrijel”.

“Za odstrijel ženke mrkog medvjeda su odgovorni učinioci ovog djela i oni prevashodno moraju biti procesuirani i kažnjeni u skladu sa zakonom”, kažu iz Ministarstva.

Kazna za izvršioca može biti zatvorska, ali i novčana.

“Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore za izvršioca/e ovakvog krivičnog djela zaprijećena je kazna zatvora do tri godine. Takođe, prema Pravilniku o cjenovniku za naknadu štete koju fizička i pravna lica pričine u lovištu bespravnim lovom ili na bilo koji drugi bespravan način, za izvršioca/e ovakvog krivičnog djela korisniku lovišta se plaća naknada štete koja po jednom primjerku (ženka mrkog medvjeda) iznosi 10.000 eura”.

Loša poruka

Resor Aleksandra Stijovića poručuje i da smo ovim (ne)djelom poslali lošu poruku Evropi.

“Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja najoštrije osuđuje ovaj događaj, uz nadu da će počinioci biti pronađeni i kažnjeni po zakonu. Poruka koja je ovim putem poslata u Evropu sigurno nije dobra i potrebno je preduzeti sve moguće mjere, kako se slični događaji nebi događali”.

Iz Ministarstva zaključuju i da će biti zatražena “sveobuhvatna informacija o slučaju,, kako od korisnika lovšta tako od nadležnog inspekcijskog organa, a sve u cilju preduzimanja daljih koraka”.