Danas se obilježava Svjetski dan napuštenih životinja

Svjetski dan napuštenih životinja obilježava se svakog četvrtog aprila, a pandemija koronavirusa koja hara planetom posljednjih više od godinu dana posebno je pogodila kućne ljubimce.

Veliki broj vlasnika nažalost je napustio svoje ljubimce tokom 2020. godine. Preciznih brojki nema, no stanja u skloništima pokazuju da je pandemija ozbiljno uticala i na životinje.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da ima više od 200 miliona pasa lutalica, dok organizacija “CAROcat” ističe da je taj broj kod mačaka oko čak 480 miliona.

Život napuštenih životinja je znatno kraći od dužine života vlasničkih ljubimaca. Svakog dana, napuštene životinje se susrijeću sa rizikom od udara automobila, bolesti, napada drugih životinja, gladi, vremenskih neprilika, ali i nasilnih ljudi.

Zbog toga je 4. april proglašen za Svjetski dan napuštenih životinja, kao prilika da se istaknu važnosti odgovornog vlasništa.

Broj napuštenih životinja se može smanjiti odgovornim vlasništvom, sterilizacijom ili kastracijom ljubimaca, čipovanje, ali i volontiranjem u lokalnim azilima i organizacijama koje se bave životinjama, donacijama i slično.

Procjene su da se svake godine preko dva i po miliona pasa i mačaka ubije, jer su azili prepuni i nemaju dovoljno mjesta za sve napuštene životinje.