Bolesna, ljuta, povrijeđena, srećna, uzbuđena: Kako pročitati raspoloženje mačke?

Opšte je poznato da mačke imaju promjene raspoloženja. Od srećne i uzbuđene, do nervozne, mačke mogu da prikažu razna raspoloženja, no da li ih možete “pročitati”?

Mačke koriste cijelo tijelo kako bi komunicirale – od repa do uha i oka. I dok govor tijela nekada može biti težak za protumačiti i kod stručnjaka za ponašanje životinja, nekoliko signala koje vam šalje vaš ljubimac ili ljubimica definitivno možete razumjeti.

Opuštena i zadovoljna

relaxed catfoto: iStock/Maksymowicz

Opuštena mačka leži na stranu ili leđa sa ispruženim zadnjim nogama.

Rep će gotovo uvijek biti miran, oči zatvorene ili gotovo zatvorene. Ukoliko vam mačka sporo “namiguje”, onda znači da vam vjeruje i da nije na oprezu dok je uz vas.

Uši kod opuštene mačke pokazuju ka naprijed ili su u neutralnoj poziciji.

Srećna

happy-cats-tails-in-question-mark
iStock/maximkabb

Srećna mačka je aktivnija od opuštene mačke. Tijelo će im biti pod uglom dok se češkaju o vas, ali češkanje treba da bude sporo i opušteno.

Rep obično stoji visoko i prav je. Kraj repa može biti malo pod uglom, poput znaka pitanja. Oči će im polako treptati, a uši su digunute i pokazuju ka naprijed. Srećna mačka često mjauče ili prede.

Znatiželjna

playful-cat-curious-cat
iStock/LewisTsePuiLung

Znatiželjna mačka je veoma zabavna. Njen izgled tijela podsjeća na mačku u lovu. Rep se treska i grči od uzbuđenja ili stoji pravo kada se igra sa drugom mačkom ili osobom. To je znak prijateljstva.

Mačka koja želi da se igra je veoma fokusirana na neki objekat, poput igračke ili svijetla lasera. Neke mačke pustaju zvukove slične cvrkutu ptica, ai su pretežno tihe. Razigrana mačka često pokazuje instinkt lovca, pa će se prikradati, grickati ili udarati zadnjim nogama objekat ili osobu.

Kod mačaka igra i znatiželja mogu da prerastu u frustraciju i ljutnju, pa obratite pažnju na siktanje i promjenu pozicije ušiju.

Stres ili strah

stressed-cat-fearful-catiStock/vanif

Mačka koja je pod stresom ili u strahu će se često kriti, jer je njihov instinkt da pobjegnu od situacija koje su opasne ili izazivaju nelagodu.

Da se mačka plaši ili je pod stresom možete vidjeti ako je tijelo mačke u zgrčenom položaju, i počne da se liže brzo na istom mjestu. Podignuta leđa i rep koju čine da mačka izgleda veća nego što jeste su takođe znaci stresa, jer tako mačka poručuje ostalim bićima u okolini da je velika, te da sa njom nema šale.

Rep kod mačaka u ovakvim situacijama se trza, a zenice su proširene. Mačka pod stresom može i izvršiti nuždu van prostora za to.

Ljuta i agresivna

angry-cat-at-vetiStock/DieLicS

Nekada su ljutnja i bijes kod mačke teški za primjetiti, pa dođe do ogrebotina ili povreda kod ljudi ili drugih životinja. Mačkin “fitilj” je kratak, i vrlo brzo situacija može da eskalira.

U situaciji kada se sprema za napad, mačka je često potpuno mirna, kao zaleđena. Rep će biti miran ili će ga malo pomjerati. Mačka će vas direktno gledati u oči i zuriti u vas, tako usmjeravajući svoju agresiju.

Da imate posla sa ljutom mačkom lako je primjetiti i po ušima koje su ravne i usmjerene ka leđima mačke, pokazivanjem zuba, siktanjem.

U slučaju da primjetite ove promjene u ponašanju, trebalo bi da ostavite mačku na miru i napustite prostor dok se ne smiri. Mačka vam ovim ponašanjem pokazuje da vas može ozbiljno povrijediti, pa nije preporučljivo da je izazivate.

Bolesna ili povrijeđena

sick cat hiding under couchiStock/Rawpixel

Za kraj smo ostavili signale da je mačka bolesna ili povrijeđena. Kao predatori, one često kriju svoje slabosti, što su svakako bolest i povrede.

Ukoliko primjetite neke od ovih znakova, onda bi trebalo da odmah povedete ljubimca kod veterinara:

  • Sakriva se tokom većeg vremenskog perioda
  • Odbija vodu i hranu
  • Vrši nuždu van prostora za to
  • Šepa
  • Diše otvorenih usta
  • Neprirodni zvuci koje emituje ljubimac

Komentariši