Kako spriječiti mačku da grebe stvari?

Grebanje je prirodno ponašanje kod mačaka koje je nemoguće iskorijeniti. Nekada se mačkine potrebe ne poklapaju sa vizijom vlasnika o enterijeru doma, no dobra vijest je da postoji kompromis.

“Grebanje je normalno ponašanje koje je bitno za mačkino emotivno i psihičko zdravlje”, kaže Andrea Tu, ekspert za ponašanje životinja iz Njujorka.

Domovi koji imaju tepihe i prostirke laka su “meta” za mačke, koje imaju pristup nečemu na šta mogu da uposle svoje kandže.

Grebalice

“Mačke ne grebu da naprave štetu, već je to prirodna potreba. Ljudi pak to ne gledaju tako. Da se ne bi nervirali i ljutili na ljubimca, važno je obezbijediti im igračke i grebalice, kako bi preusmjerili pažnju svojih ljubimaca sa predmeta koji su zabranjeni na one dozvoljene”, kaže doktorka Tu.

Ona ističe da je potrebno pratiti šta mačka najviše voli da grebe, te na ta mjesta postaviti grebalicu. Tu se prije svega misli na horizontalne ili vertikalne pozicije grebanja.

Mačke će tako sem tepiha i prostirki grebati i namještaj, ili zavjese, pa je praćenje navika ljubimca ili ljubimice bitno. Tako se grebalica može postaviti na poziciju koja najviše odgovara ljubimcu. On ili ona će dobiti svoju zabavu i mjesto gdje može ispoljiti svoje prirodne potrebe, a vi ćete spasiti svoj dom oštećenja koja su, podsjećamo, posljedica potreba mačaka, a ne želje da naprave nered u kući.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *