Cuko otkriva: Kakvu hranu treba da jedu starije mačke

Životni vijek mačaka nikada nije bio duži. Istraživanja i napredak nauke pomjerili su životni vijek mačaka na najveći nivo u istoriji, no to znači i da se mijenjaju načini na koje treba da se odnosimo prema svojim ljubimcima.

Starije mačke zahtjevaju i posebnu ishranu, pa se često postavlja pitanje šta bi starija mačka trebalo da jede?

Mačkin digestivni sistem se mijenja kako stari. Tako oko 11. i 12. godine života sposobnost mačaka da vari masti se smanjuje. Masti sadrže više kalorija po gramu od proteina i karbohidrata, pa može da ima veliki uticaj na sposobnost mačke da iskoristi energiju iz hrane.

Istraživanje je pokazalo i da 20 posto mačaka starijih od 14 godina imaju smanjenu mogućnost varenja proteina. Ova dva elementa zajedno znače da će mačka gubiti i na težini i na mišićnoj masi.

Veliki dio starijih mačaka pati od nekog nivoa artritisa, a rizik od bolesti bubrega raste.

Zbog toga, mačke bi trebalo da jedu hranu koja je bogata sljedećim elementima:

  1. Hranom sa visokim nivoom antioksidansa (npr. vitamini A, C i E, beta karoten i selen).
  2. Hranu sa niskim nivoom fosfora za zaštitu bubrega. Visokokvalitetni izvori proteina sadrže manje fosfora nego oni lošeg kvaliteta.
  3. Dovoljno proteina za održavanje mišićne mase mačke. Dodatni karnitin (aminokisjelina) takođe može pomoći u tom pogledu.
  4. Riblja ulja i drugi izvori esencijalnih masnih kisjelina za suzbijanje efekata starenja mozga i pospješivanje zdravih ćelija.
  5. Hrana umjerenog do visokog niva masti, zasnovana na procjeni stanja i težine mačke. Mršavim mačkama je potrebno puno masti da svoj unos kalorija dovedu do maksimalnog nivoa. Mačke sa viškom kilograma treba da, naravno, uzimaju manje masti.
  6. I posljednje, ali ne i nebitno, hrana koja će mirisati prijatno kako bi pospiješila apetit.

Ovo su samo neki od savjeta za regulisanje ishrane kod mačaka. Veterinar koji prati zdravlje vaše mačke duži niz godina će vam biti takođe velika pomoć u ispravnoj ishrani mačke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.