Šepanje kod pasa – zašto i šta bi trebalo da nas zabrine

Kao i ljudi, i psi često polome kosti, istegnu mišiće, pokidaju ligamente i slično. Sve to može da dovede do teškoće kod hodanja i šepanja. Cuko.me vam otkriva razloge za šepanje kod pasa, kao i kada bi trebalo da se posebno zabrinemo.
Uzroci šepanja

Šepanje može biti izazvano na razne načine. Prije svega su tu povrede, no zapaljenja, anatomske promjene, pa čak i artritis mogu da uslove šepanje kod pasa.

Na šta treba obratiti pažnju?

Kod većine slučajeva šepanja, ne postoje spoljašnji znaci povreda. Psi tako mogu da težište prenose na drugu nogu, da šapom samo dotaknu pod, ili da potpuno izoluju nogu kod koje osjećaju bol.

Kod opasnijih slučajeva, povrijeđeni dio može biti pod neprirodnim uglom, najčešće kada je riječ o frakturama ili dislokaciji. Zbog toga se povreda može i vizuelno primjetiti, a kost u izuzetno teškim slučajevima čak probije i kožu.

Krvarenje i nateknuće takođe mogu biti znaci povreda koje će pratiti šepanje.

Koje korake treba preduzeti?

Kod svih lomova veterinari preporučuju sljedeće korake:

  1. Ne pomjerajte psa. Vežite ga ako je potrebno.
  2. Provjerite da li ima polomljenih kostiju tako što ćete posmotriti djelove tijela za koje sumnjate da su povrijeđeni. Provjerite njihovu stabilnost.
  3. Ako se pas kreće i nema vidljivih fraktura, onda nema potrebe za fiksiranjem povrede.
  4. Povrijeđeni pas bi trebalo da miruje par dana kod situacija gdje nema loma.
  5. Ukoliko se situacija ne stabilizuje u roku od 24 časa, već dođe do nateknuća i nemogućnosti psa da se oslanja na nogu, potrebno je pozvati veterinara.

Kod nateknuća ili bola:

  1. Ako je riječ o velikom psu, i ako pas može da se kreće na tri noge, pustite ga da samostalno uđe u vaše vozilo i povedite ga kod veterinara. Kod manjih pasa, posebno oprezno ih ubacite u auto i obezbijedite njihovu stabilnost tokom puta.
  2. Ako vaš pas pati od bola u leđima, oprezno ga ponesite do vozila. Obezbijedite mu podršku za abdomen i grudi ako sumnjate na povredu leđa.

Ono što je najbitnije u svemu je da pustite psa da odmara, te da ako sumnjate na povredu, ostavite svog cuka da 24 do 48 časova odmara. Ukoliko se situacija ne poboljša, pozovite veterinara i zakažite pregled.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *