Zašto je važno čipovati psa i zašto to treba da uradite već danas?

Čipovanje pasa nedavno je počelo u Crnoj Gori. Akcija Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove uključuje i besplatno čipovanje i vakcinu protiv bjesnila, a vlasnici plaćaju samo dva eura za izdavanje novog pasoša.

Čipovanje je veoma važan segment odgovornog vlasništva nad psom koji može i spasiti život vašem ljubimcu. Zbog toga je potrebno što prije čipovati psa, a Cuko.me vam donosi i razloge da to uradite već danas.

Šta je čip?

Čip ili mikročip je maleni dio tehnologije veličine zrna riže koji se stavlja ispod kože psa, obično sa lijeve strane vrata.

Sadrži ime, adresu, broj telefona i eventualno e-mail vlasnika psa.

Veterinarska ambulanta posjeduje skener koji prelaskom preko čipa daje podatke o vlasniku i vakcinama koje je ljubimac primio. Dakle, sve potrebne informacije koje su na serveru i trebale bi biti dostupne i vlasniku.

Zašto odmah čipovati psa?

Prije svega, čip spašava živote ljubimcima. Ukoliko se vaš cuko izgubi, čip predstavlja trajni način indetifikacije, što znači da će bilo koja posjeta veterinaru, bilo da je pas izgubljen ili čak ukraden, dati informacije o vlasniku.

“Lutalice” nemaju čipove i nažalost su u riziku od transporta u azil i kasnije eutanazije, pa će vaš pas u slučaju gubitka i transporta u azil biti lako identifikovan i vraćen.

Stavljanje čipa je jednostavan proces koji ne traje preko pet sekundi. Daje se poput vakcine, a neki psi čak i ne reaguju na ugradnju čipa.

Nemaju nikakav uticaj na život psa, ne mogu se osjetiti pod kožom, i nuspojave praktično ne postoje.

Razlog da odmah čipujete psa je i gore pomenuta akcija. Cijena čipovanja se inače kreće od 15 do 25 eura, zavisno od ambulante, a sada čip, pasoš i vakcinu protiv bjesnila možete dobiti za samo dva eura.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *