Sigurnost psa u vozilu: Sedam opasnosti po život vas i vašeg ljubimca na koje morate da obratite pažnju

 Za većinu pasa, posmatranje svijeta iz auta u pokretu pričinjava jednako zadovoljstvo kao i beskrajno maženje po stomaku.

Iako većina vlasnika misli kako su psi savršeni drugari za vožnju, malo njih obraća pažnju na sigurnost svog psa tokom iste.

Koje su to greške kojima vlasnici ugrožavaju bezbjednost svog ljubimca tokom vožnje?

1. Puštate psa da slobodno šeta po autu

Ovakav postupak vlasnika je jedno veliko NE. Psi koji se slobodno kreću u autu koji je u pokretu, su u jednakoj opasnosti od povreda kao ljudi koji ne vežu pojas.

Vlasnici treba da budu svjesni brojnih loših, pa čak i fatalnih posljedica koje mogu uslijediti ukoliko pas nije vezan u autu. Osim toga, ukoliko nije miran na jednom mjestu na sjedištu, pas vas može ometati tokom vožnje.

2. Ostavljate psa u atomobilu na visokim temperaturama

Ostavljanje psa u užarenom automobilu je veliki problem koji se tiče sigurnosti psa. Temperatura od 22 stepena Celzijusa na otvorenom može u roku od sat vremena skočiti na 46 stepeni u zatvorenom automobilu.

Malo odškrinuti prozori na automobilu su praktično beskorisni prilikom tako jakog naleta vrućine, koji vrlo brzo može izazvati oštećenja na mozgu ili smrt.

3. Dozvoljavate vašem psu da vam sjedi u krilu tokom vožnje

Kada sljedeći put ovo dozvolite vašem psu a i sebi, sjetite se da upravljate mašinom od oko dvije tone. Čak i najmanji pokreti, kao što su namještanje ogrlice, mahanje glavom psa ili njegovo češanje uveta, može dovesti do vašeg gubitka kontrole nad vozilom.

Pored toga, pokreti ruku su vam ograničeni u slučaju da morate brzo da reagujete i upravljate vozilom. Ako dođe do nekog sudara, aktiviranje vazdušnog jastuka može polomiti kosti vašeg ljubimca. Ostale užasne posljedice možete da zamislite i sami.

4. Nemate rezervu vode u autu

Psi se ne znoje na isti način kao i ljudi. Oni to čine kroz svoje šapice, a temperaturu tijela smanjuju dahtanjem. Dakle, uvijek treba da imate svježe vode u automobilu, kako bi vaš cuko mogao da se rashladi i hidrira tokom duge vožnje.

5. Dozvoljavate psu da uđe u auto samo kada idete kod veterinara

Ako je svakog puta kada ubacite psa u automobil destinacija ista  – veterinar, onda se može desiti da pas razvije strah od bilo kakve vožnje. Pas će se u automobilu ponašati onako kako je poželjno samo onda kada učinite da to ta njega bude prijatna aktivnost.

Dakle, povedite psa automobilom nekad i do parka ili izletišta koji su udaljeni od vas.

6. Ignorišete bilo kakve tjeskobe koje vaš pas može imati tokom vožnje

Kao što smo rekli, većina pasa uživa u vožnji. Međutim, neki psi se bore sa mučninom tokom takvog kretanja.

Ukoliko je to slučaj sa vašim psom, nemojte ga hraniti pred samu vožnju. Uvijek se obezbijedite potrebnim stvarima kao što su vrećice i krpe, kao i netoksično sredstvo za čišćenje, ukoliko dođe do povraćanja. Dodatno bi vam moglo pomoći da zamolite veterinara da vašem psu prepiše ljekove protiv mučnine.

7. Dopuštate psu da izbaci glavu kroz prozor

Da, vaš pas obožava fascinantnu raznolikost mirisa na otvorenom u prirodi, ali kada izbaci glavu kroz prozor, to može biti vrlo opasno i po njega i po automobile koji prolaze pored vas.

Prilikom vožnje otvorite prozor tek toliko da ulazi svjež vazduh, ali nikako nemojte spuštati prozor do kraja kako pas ne bi izbacao glavu ili još gore – pokušao da iskoči kroz isti.

Komentariši