Psi i dijabetes: Kako ga prepoznati i liječiti?

Dijabetes je stanje koje može pogoditi i pse, pa čak i one koji jedu hranu poznatih proizvođača i hranu koja je prošla sve potrebne provjere.

Kao i kod ljudi, pseći organizam nekada jednostavno prestane sa proizvodnjom dovoljnih količina insulina, pa je obično neophodna insulinska terapija kako bi pas nastavio normalan život.

Cuko.me je već pisao o dijabetesu kod mačaka (članak možete pročitati OVDJE), a sada vam donosimo razloge za pojavu dijabetesa kod pasa, kao i kako ga prepoznati i liječiti.

Simptomi dijabetesa

Postoje učestali simptomi dijabetesa kod pasa. Prije svega, pretjerana žeđ i potreba za uriniranjem najčešće su znak dijabetesa.

Razlog za pretjeranu žeđ i potrebu za uriniranjem je činjenica da se velike količine šećera u krvi prosipaju u urin i povlače vodu iz krvotoka, kreirajući povećanu produkciju urina.

Znak za dijabetes je i povećan apetit koji pak ne donosi povećanje kilaže, već naprotiv, njen gubitak! Razlog za takvu pojavu je činjenica da šećer ne ulazi u ćelije, pa je tijelo u nemogućnosti da iskoristi hranu koja se unosi za stvaranje energije.

Simptomi koji su manje česti od pomenutih su i povraćanje, letargija i dehidracija, kao i nekontrolisano uriniranje, tačnije ljubimac nije u mogućnosti da kontroliše kada će i gdje urinirati.

Tretman

Insulin je najčešće način tretiranja dijabetesa. Insulinom se pomaže tijelu da koristi šećer efektivnije.

Uz insulin, promjene ishrane su takođe pokazale pozitivne znake u borbi sa ovim stanjem.

Ljubimci nekada mogu ostati i u ambulanti, jer dijabetes uz kombinaciju sa nekim drugim stanjima može biti vrlo opasan po psa.

Ipak, kao što smo gore naveli, insulin je inače najčešće riješenje problema, a uz redovne terapije podrazumjeva se i periodično testiranje krvi i urina, kako bi se utvrdilo da li su doze insulina optimalne, te treba li ih mijenjati.

Prevencija

Stručnjaci ističu da je najbolja prevencija vođenje redovne brige o psima. Iako psi koji konzumiraju hranu poznatih proizvođača mogu patiti od dijabetesa, pravila ishrana ipak smanjuje rizik. Takođe, redovni pregledi, ali i redovne šetnje i ostale aktivnosti, uz ishranu, opasnost od dijabetesa svode na minimum.

Ako ljubimac pak pati od dijabetesa, ne treba previše dramiti. Psi u većini slučajeva imaju dobar i srećan život i sa dijabetesom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *