Problemi sa disanjem kod pasa

Ukoliko primijetite da vaš pas diše drugačije nego inače, vjerovatno ćete se zapitati šta to znači i da li je ta pojava normalna. Cuko.me vam objašnjava zašto dolazi problema sa disanjem kod pasa i kada se treba obratiti veterinaru.
Kako izgleda normalno disanje kod pasa?

Kako biste ustanovili da li vaš pas ima problem sa disanjem, te da li je potrebna hitna veterinarska intervencija, poželjno je znati kako izgledaju normalni načini disanja kod psa. Kada pas normalno diše, on to radi na nos i usta. Kada miruje ili  radi nešto što troši vrlo malo energije (na primjer šeta oko kuće) pas diše samo na nos.

Dahtanje je normalna pojava kod pasa kada vježbaju, trče, kada su pod stresom ili im je vruće. Kada pas juri loptu ili se vrati iz duge šetnje, očekuje se da dahće. Međutim ako  pas koji odmara i dahće tokom svježeg dana, onda je to znak da kod njega postoji neki problem sa disanjem.

Neke rase pasa će disati otežano, čak i kada miruju jer je to uzrokovano njihovom anatomijom. Npr. brahicefalične rase (buldozi, mopsevi, bokseri) skoro da i nemaju izraženu njušku, te su im disajni putevi suženi što dodatno otežava disanje. Vlasnici ovakvih rasa moraju biti na dodatnom oprezu.

Šta uzrokuje otežano disanje kod pasa i kako se ono tretira?

Postoji mnogo faktora koji mogu stvoriti probleme sa disanjem kod pasa: oboljenja gornjih i donjih disajnih puteva, srčana oboljenja, oboljenja grudnog koša i plućne bolesti. Zbog toga je izuzetno važno da psa što prije odvedete kod veterinara, kako bi on pregledima ustanovio šta je uzrok, a samim tim i najefikasnije riješio problem.

Veterinar će procijeniti način na koji vaš pas diše, poslušaće otkucaje njegovog srca i pogledati boju njegovih desni. Blijede, plave ili ljubičaste desni najčešće ukazuju na to da vaš pas ne dobija dovoljno kiseonika.  Veterinar će psa obezbijediti kiseonikom i inhalatornim sredstvima. Ukoliko procijeni da je to potrebno, može uputiti psa na dalje pretrage u vidu rendgenskog ili ultrazvučnok snimanja grudnog koša.

Otežano disanje i dahtanje vašeg psa ukoliko miruje, nije stvar koja će proći sama od sebe i koju treba ignorisati. Cuko.me vas savjetuje da u tom slučaju odmah povedete vašeg ljubimca kod veterinara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *