Pet osobina koje imaju svi ljubitelji pasa

Da budemo jasni – teško ćete upoznati neku osobu samo na osnovu stereotipa i predrasuda. Ipak, postoje neke zajedničke osobine karakteristične za određenu grupu ljudi. A ljubitelji pasa se mogu pohvaliti samo dobrim osobinama.
Druželjubivi su i otvoreni

Psi su životinje kojima je potrebno dosta socijalizacije, pa ste samim tim i vi dio njihovog čopora.

Studija objavljena u časopisu Anthrozoos ovo potvrđuje. Kada su se kod ljubitelja pasa ocjenjivale pet osobina ličnosti: ekstrovertnost, susretljivost, neurotičnost, savjesnost i otvorenost, oni su najbolje rezultate dobili u pogledu ekstrovertnosti, otvorenosti i susretljivosti.

Znaju koliko je odanost važna

Psi su sjajni prijatelji upravo zbog svoje lojalnosti. A pošto takvu vjernost dobijate od najkrznenijeg člana porodice, i vi tu istu osobinu gajite prema ljudima koji su vam bliski i dragi.

Psi nam pružaju bezuslovnu ljubav i tako nas uče da bez poteškoća jednaku ljubav pružimo onim ljudima koji to zaslužuju.

Poznaju i vrijednost poslastice

Psi se daju lako obučiti uz odgovarajuće poslastice. Ukoliko u ruci imate pravi stimulans (čitaj omiljeni keksić), pas će za tili čas naučiti da sjedne, dođe, i okrene se na vašu komandu.

Slično kao vaš pas, i vi možete razraditi sistem nagrađivanja, koji će vam pomoći da što efikasnije odradite svakodnevne zadatke. Samo treba da odaberete odgovarajuću nagradu: parče omiljene torte, epizoda omiljene serije i slično.

Brzo shvataju društvene signale

Psi reaguju na osnovu socijalnih znakova. Stvari poput načina na koji se krećete, visina i ton vašeg glasa su glavni signali na osnovu kojih pas procjenjuje kako treba da reaguje.

Možete dosta naučiti posmatrajući reakciju vašeg psa na signale koje mu šaljete svakodnevno. Na taj način ćete bolje razumjeti i neverbalnu komunikaciju koju koriste drugi ljudi. To vas može učiniti svjesnijim okoline u tolikoj mjeri da ljudi mogu pomisliti da imate šesto čulo. Nije loše, zar ne?

Oni su dosljedni svom kodeksu

Spojite sve gore navedene osobine – socijalizacija, odanost, sposobnost da se dobro snađete u društvenim situacijama, i dobijate jednog energičnog građanina koji poštuje pravila.

Zbog svoje ljubaznosti i savjesnosti, ljubitelji pasa obično slijede pravila koja doprinose tome da se svi dobro slažu. Posjeduju moralni kodeks koji uzima u obzir i potrebe drugih ljudi.

Komentariši