Kako spriječiti lajanje pasa tokom noći?

Štenci često imaju problem sa prilagođavanjem kada tek stignu u novi dom. To se najčešće manifestuje lajanjem, posebno tokom noći kada je pas usamljen. Dok je ovo ponašanje normalno kod mlađih pasa, kod odraslih ljubimaca to nije slučaj.
Kako pomoći mladom psu koji laje?

Istraživanja u Australiji pokazala su kako bebe i štenci imaju sličan nivo razvijenosti mozga, te da držanje ljubimca dovodi do osjećaja sigurnosti. Takođe, stučnjaci ističu da će se formirati i osjećaj nezavisnosti, podstiče se istraživanje i samopouzdanje.

Mnogi ljudi pse vode sa sobom u krevet, kako bi spriječili lajanje tokom noći. Takođe, stavljanje prostirke za spavanje do vašeg kreveta značajno umanjuje mogućnost lajanja.

Uz to, stavljanje igračkice u krevet pomaže da se štene osjeća sigurnije.

Kako pomoći odraslom i starijem psu?

Kada govorimo o odraslom i starijem psu, problem mogu biti nervoza, problemi sa zdravljem, ciklusom buđenja i spavanja, te bukom u okolini.

Stariji psi koji pate od pseće kognitivne disfunkcije ili pseće demencije često imaju problema sa snom.

Ukoliko stariji pas laje tokom noći, najbolje je povesti ga kod veterinara, kako bi provjerio da li postoje neki zdravstveni problemi.

Vježba i mentalne stimulacije smanjuju mogućnost lajanja pasa tokom noći. Ne koristite kažnjavanje i zastrašivanje kako bi zaustavili psa da se izrazi, jer će to samo pogoršati stanje.

Pokušajte da što više ispratite potrebe vašeg cuka. Pas koji je umoran i ispunjen najčešće će uživati u mirnom snu.

 

Komentariši