Cuko savjetuje: Kako stvoriti dobar odnos sa mačkom

Povezivanje i stvaranje veze sa mačkom po dolasku u dom jedan je od ključnih faktora za zdravu vezu u godinama koje dolaze. Mače koje prvi put ulazi u vaš dom biće puno energije, a ako je pravilno kanališete, pomoći će vam da razvijete pravilan odnos, ističu stručnjaci.

Keti Vats, iz „ASPCA“ centra za udomljavanje, kaže kako je prije svega bitno kanalisati energiju koju mače ima.

„Razlika je u životu između mačeta i odrasle mačke. Za početak, važno je iskoristiti njihovu energiju, te odvojiti barem tri puta po 15 minuta dnevno za igru. One vole da istražuju stvari, pa osigurajte svoj dom kako ne bi došlo do povrede“.

„Nemojte da se plašite da u svoj život uvedete još neko mače. Ukoliko radite, vašem ljubimcu ili ljubimici će drugar ili više njih pomoći tokom igre dok ste vi na poslu“, dodaje Vats.

Ona dodaje da je igra najbolji način da stvorite pozitivan odnos i vezu sa vašim ljubimcem.

„Uz igru, hranjenje iz ruke i davanje poslastica je takođe odličan način da se stvori povjerenje. Izlaganje drugim ljudima takođe pomaže da se mačka socijalizuje“.

Vats naglašava opasnosti koje pak mogu nastati.

„Dok su male, mačke su zanimljive kada grebu ruke ili noge. Ipak, takvo ponašanje ne treba da ohrabrujete, jer će im preći u naviku. To u odrasloj dobi čak može biti i opasno, te ćete stvoriti naviku koja se teško otklanja“.

„Takođe, bitno je da pratite ponašanje mačke, te da ga „čitate“ kako bi znali kada se mače osjeća nelagodno. Ako ne želi da radi neku aktivnost, nemojte da je forsirate. Radite postepeno, te koristite poslastice, kako bi pomogli u riješavanju nelagodnih situacija“, zaključuje Vats.

Imate temu o kojoj želite da pišemo? Pošaljite nam prijedlog na kontakt@cuko.me ili u inboxu Facebook/Instagram stranice

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *