Kako pomoći starijem psu da ostane zdrav?

Stariji psi imaju drugačije potrebe od mladih pasa. Dug i srećan živog vašeg ljubimca zavisi od vas, a  “Cuko.me” donosi savjete kako da produžite život vašem psu.

Redovni pregledi

Postarajte se da vaš stariji pas ima redovne preglede kod veterinara. Veliki broj stručnjaka preporučuje preglede pasa dva puta godišnje, a za one koji pate od nekih bolesti, i više godišnjih pregleda. Detaljan pregled može da otkrije probleme koji utiču na kvalitet i dužinu života ljubimca, poput dentalnih bolesti, artritisa, bolesti srca, bubrega i slično.

Promjene

Pratite ponašanje starijeg psa. Ovaj savjet važi za sve uzraste ljubimaca, ali za starije pse posebno. Promjene mogu biti simptomi bolesti.

Apetit i konzumacija vode su nešto na šta morate posebno obratiti pažnju. Promjene termina za spavanje, loše reakcije na komande i bilo koje druge promjene rutine mogu biti znaci bolesti kod starijih pasa. Rano otkrivanje problema znači i lakše liječenje, pa se ne ustručavajte da kontaktirate veterinara čim vam nešto bude sumnjivo.

Olakšajte psu kretanje

Stariji psi  se mogu, zbog problema sa artritisom i drugih zdravstvenih problema, mučiti sa kretanjem, pa neće biti tako agilni kao kada su bili mlađi.

Rampe ili stepenice koje će pomoći psu da se kreće po prostoru u kom živi će mu olakšati svakodnevicu.

Ishrana

Prehrambene potrebe mogu se mijenjati kako pas stari. Neke rase su podložne gojenju kako staraju, pa je važno ishranu prilagoditi rasi i aktivnosti psa.

Dio bolesti koje su česte za starije pse mogu se kontrolisati pravilnom ishranom, a u tome će vam pomoći veterinar, jer svaki cuko zahtjeva posebnu ishranu.

Krevet i prostor za odmor

Meko ćebe ili peškiri su dobar savjet da učinite prostor za spavanje udobnijim. Postoje i specijalni ortopedski kreveti za starije pse.

Kvalitetan odmor znači i da ćete dobiti srećnijeg i aktivnijeg cuka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *